A Magyar Orchidea Társaság szervezésében ismét szebbnél szebb virágokban gyönyörködhettünk az Orchidea és Bromélia Kiállításon, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A több száz virágzó, sokszínű, illatos orchidea mellett a Cymbidium nemzetséget is bemutatták. Valamint távoli leszármazottait, a színes, nagyvirágú Cynbidium hibrideket, és sok - már lakásban is tartható és virágoztatható - kis termetű, csüngő virágzatú új nemesítéseket is.

Erről az orchidea nemzetségről maradt fenn kétezer évvel korábbról az első írásos forrás, amely bizonyítja, hogy példányait már akkor is ismerték és termesztették a Távol-Keleten. A Cymbidiumok (magyar nevükön: csónakorchideák) nem csak cserepes virágként, hanem vágott virágként is népszerűek voltak az ókorban. A hosszú virágszárak a sok nagy, színes és illatos virággal a vázákban is sokáig nyílnak, és szépségük miatt már akkoriban is kedvelték őket.

orchidea (5)
Hírnevüket bizonyítja egy középkori monda

A japán császár felesége hosszú idő óta meddőséggel küzdött. Egy napon a kertész néhány szál Cymbidium ensifoliumot tett a vázába, amely a császári pár hálószobájában állt. A császárné megcsodálta e szép növényt és mélyen beszippantotta finom illatát. Ettől a meddősége megszűnt, és 13 egészséges gyermeknek adott életet az évek során. Ez csak egy szép legenda, de az írásos források tanúskodnak arról, hogy a Cymbidiumot mint gyógynövényt már a középkorban is használták különféle betegségek gyógyítására.

Mint általában minden orchideafaj, így a Cymbidiumok is a nemesség, a gazdagság és a szépség megtestesítői is voltak az elmúlt korokban.

A magyar növénykedvelő közönség először vágott virágként, átlátszó dobozkákban találkozhatott velük, a '80-as évek során, majd később megjelentek a virágpiacokon maguk a növények is, hosszú leveleikkel és még hosszabb virágszáraikkal. Kezdeti népszerűségüket beárnyékolta az a tulajdonságuk, hogy télen hűvös, világos helyet kedvelnek, amit a lakásokban többnyire nem lehet biztosítani számukra, így a virágzás a legtöbb esetben elmaradt. A nemesítők több évtizedes munkájának eredményeként létrejöttek olyan új hibridek, amelyek hasonlóan szépek, illatosak és színesek, mint elődeik, de tartásuk lényegesen könnyebb.

Most pedig következzen néhány fotó az orchideakiállításról.

orchidea (1)orchidea (2)orchidea (3)orchidea (4)orchidea (6)orchidea (7)orchidea (8)orchidea (9)orchidea (10)orchidea (11)orchidea (12)orchidea (13)orchidea (14)orchidea (15)orchidea (16)orchidea (17)orchidea (18)orchidea (19)orchidea (20)orchidea (21)orchidea (22)orchidea (23)orchidea (24)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!