2022 elején a háziorvosi praxisok 10%-a betöltetlen Magyarországon a GKI Gazdaságkutató adatai szerint. Azaz minden tizedik háziorvos hiányzik a rendszerből - írja a Blikk. A 2022. január 1-jei adatok szerint 508 településen összesen 645 betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon. Ez 2021 februárjához képest a betöltetlen praxisok számában 6%-os, a települések esetében 11%-os növekedést jelent. A 645 praxisból 27 közel 15 éve, 69 több mint 10 éve, 187 pedig több mint 5 éve betöltetlen. 2010 és 2020 között 556 fővel (7%-kal) csökkent a praktizáló háziorvosok száma.


Megyei szinten a legtöbb háziorvos (73) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, de szintén magas ez a szám Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben, ahol 58, illetve 44 háziorvost keresnek, valamint Budapesten, ahol 47 betöltetlen praxis van.

A Blikk cikke szerint a betöltetlen praxisok növekvő számának egyik oka, hogy a háziorvosok körében jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás.

Szintén a Blikk ír arról, hogy egyre több a kórházi várólistákon lévő magyar emberek száma. Ennek oka, hogy sokan nem tudták vagy nem merték igénybe venni a tervezett ellátásokat a járvány súlyosabb időszakaiban. Most ezek a betegek is elmennének a műtétekre, ami torlódáshoz vezethet. A várakozási idő megnyúlt, egy csípőprotézis-műtétre például ötször több időt kell várakozni, mint nyolc hónappal ezelőtt. Szürkehályogműtétre közel hatezer emberrel több vár, mint tavaly májusban.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!