Az Egyesült Államok több nyugati államában hőmérsékleti rekordok dőltek meg a perzselő hőhullám miatt. Ez fokozza a bozót- és erdőtüzek veszélyét, súlyosbítja az életveszélyes aszályhelyzetet, idézte az MTI az amerikai sajtót.


Megdőlt a melegrekord Arizona, Utah, Colorado, Nevada, valamint Kalifornia államban, ahol Gavin Newsom demokrata kormányzó veszélyhelyzeti nyilatkozatot adott ki az energiahálózat kapacitásával kapcsolatos aggályok miatt.

A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NWS) a kaliforniai Halál-völgyben (Death Valley) 53,3 Celsius-fokot mért. A sivatagos völgy tartja a valaha a Földön regisztrált legmagasabb hőmérséklet rekordját 56,7 Celsius-fokkal, amit 1913-ban mértek. Az adatot sokan vitatják, de az NWS tavaly 54,4 fokot is mért a Halál-völgyben, amit a Meteorológiai Világszervezet (WMO) minden idők harmadik legmelegebb hőmérsékleteként könyvelt el.

A szakemberek szerint Las Vegasban is rekordot dönthet a hőség, hőmérséklet akár a 45,6 Celsius-fokot is meghaladhatja, amellyel egy 1940-es rekordot döntenének meg.

A WMO tudatta, a szélsőséges hőmérsékleti adatok az egyre gyakoribb és egyre intenzívebb hőhullámokkal egyetemben az éghajlatváltozás okozta trend részei. A klímakutatók továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy a hosszabb időtartamú és a súlyosabb hőhullámok természetes részét fogják képezni az időjárásnak.

"Ha nedves a talaj, a hőhullámok nem annyira veszélyesek." Ezt az amerikai AP hírügynökségnek mondta Park Williams, a Kaliforniai Egyetem éghajlattal és tűzesetekkel foglalkozó tudósa, aki szerint az viszont rendkívüli kockázatot jelent, ha száraz a föld.

A tűzoltóság arra figyelmeztetett, hogy Kaliforniában idén a tavalyi évhez képest tovább nőtt a tűzesetek száma és a leégett földterület nagysága. Az államban 2020-ban 4,2 millió hektáron pusztított bozót- vagy erdőtűz.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!