Nem maga az étel okozza a bajt, hanem a benne élő paraziták. Úgy számolják, évente húszezer emberrel végezhet egymaga.

A turisták, járjanak bárhol, mindig kíváncsian kóstolják végig a fogadó ország ételkülönlegességeit. Sőt, egy ideje utaznunk sem kell, mert „házhoz jönnek” a finomságok. Kínai, libanoni, vietnami, olasz és persze thai éttermek már a magyarországi városokban is megtalálhatóak.

Van is nagy kultusza a keleti konyhának,

A Mirror ír egy thaiföldi ételről, amelyet csak étel életúntaknak ajánlatos megkóstolni. A koi pla néven ismert recept darált nyers halból áll, amelyet gyógynövények, fűszerek és citromlé keverékével őrölnek. Eddig rendben is volna a dolog. Mégis ez az étel felelős évente 20 000 thai ember haláláért, ugyanis

Jellemzően Thaiföld szegényebb régiójában népszerű a gyilkos étel, s mivel halálos hatása nem azonnali, sokan nem is sejtik, miféle veszélynek teszik ki magukat és szeretteiket nap mint nap.

Narong Khuntikeo májsebész viszont küldetésének érzi, hogy felvilágosítsa Khon Kaen tartomány lakóit a rájuk leselkedő veszélyről. Személyesen is érintett, szülei is májrákban haltak meg.

A rákkeltő paraziták édesvízi halakban őshonosak a Mekong területén. Ez oda vezetett, hogy az ott élők között magasan vezető halálok a kolangiokarcinóma vagy az epevezeték-rák. Khuntikeo az elmúlt négy évben egy tudósokból, orvosokból és antropológusokból álló csapattal dolgozott, akik Isaan falu lakosait tesztelték a parazita szempontjából. A kezeletlen májrák ugyanis, mire nyilvánvalóvá válik, nagyon alacsony esélyt ad a túlélésre.

Tehát, jó tanács: nyers halételt Thaiföldről? Soha!

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!