Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Ha megfelelően felkészülsz a téli fűtésszezonra, akkor nem kell annyit költened akkor sem, ha kint kemény mínuszok tombolnak. Az első és legfontosabb lépés a fűtőtestek szellőztetése, mutatjuk, mit kell tenned!

Ha már beindítottad a kazánt, akkor sincs semmi gond, nyugodtan elvégezheted a szellőztetést. Ha nem értesz a műszaki dolgokhoz, akkor inkább kérj meg egy szakembert.

1. Az első lépés az, hogy, mielőtt nekifognál a műveletnek, állítsd le a kazánt, és zárd el a keringető szivattyút. Ezután keresd meg a légtelenítő szelepet a radiátor felső felében, a kerek záródugó közepén kell legyen. Ha nem adott a szerelő a légtelenítéshez szükséges kulcsot, akkor könnyen beszerezheted bármelyik barkácsboltban.

2. Tedd a légtelenítőbe a kulcsot, és addig forgasd az óramutató járásával ellentétes irányba, míg a víz kezd szivárogni belőle. Legyen a kezedben egy kis tálka, hogy fel tudd fogni a vizet, ami kijön a szelepből, ha túlságosan elfordítottad volna a kulcsot. A szelepből kicseppenő vizet itasd fel egy ronggyal. Csupán a felgyülemlett levegőt kell kiengedned, nem kell nagyon megnyitni a szelepet, mert akkor szembe fog spriccelni veled a víz.

3. Amikor sziszegő hangot hallasz, és az első vízcseppek megjelennek, igyekezz elzárni a szelepet, hogy ne jöjjön ki belőle túl sok víz.

4. Amint kijön a víz a radiátorból, a nyomás csökkenni fog. A kazán nyomáshőmérőjén látni fogod, ha a nyomás nagyot változik a szellőztetés során. Ha a gázkazán nyomása 0,8 bar alá csökken, akkor a rendszer betöltéséhez ki kell nyitnia a kazán töltőszelepét. A gázkazánnál a nyomás telepítéskor 1,4 - 1,5 bar kell legyen, és működéskor sem haladhatja meg a 2,5 bart. Az alábbi videóban részletesebben láthatod, hogyan kell légteleníteni a fűtési rendszert.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!