Az európai uniós jogot súlyosan sértő, egyenlőtlen helyzetet teremt a tagországok között, és károsítja Magyarország és Lengyelország versenyképességét az, hogy az Európai Bizottság visszatartja az e két tagállamnak járó helyreállítási forrásokat - hangsúlyozta az MTI-hez eljuttatott keddi sajtóközleményében Győri Enikő, az Európai Parlament (EP) fideszes képviselője.


A képviselő az EP gazdasági és monetáris bizottságának hétfői ülésével kapcsolatban nyilatkozott, amely során emlékeztette Valdis Dombrovskis ügyvezető európai bizottsági alelnököt és Paolo Gentiloni gazdaságpolitikáért felelős biztost, hogy a helyreállítási alap egyik fő célja, hogy minden tagállam számára egyenlő feltételeket biztosítson a gazdasági talpraálláshoz.

A magyaroknak járó pénzek visszatartása pedig ezzel a céllal ellentétes,

hangsúlyozta.

A képviselő a sajtóközleményben közölte: kérdésére, miszerint egyes országok helyreállítási tervének jóváhagyása nem teremt-e egyenlőtlen feltételeket, nem kapott érdemi választ a bizottsági tisztviselőktől, amint arra sem, mi a pontos jogalapja a források visszaállításnak.

Az a bizottsági magyarázat, hogy az országspecifikus ajánlások részleges teljesítése okán járhatnak így el, nem áll meg a lábán, hisz a testülettől származó értékelések sokszor nem is uniós hatáskörbe tartozó és erősen szubjektív kérdésekben születnek, az általános végrehajtási arányuk pedig uniós szinten is csak 41 százalék,

tette hozzá.

A magyar képviselő rámutatott: az eredményes gazdasági helyreállítás érdekében arra kellene figyelni, hogy a tagállamok megfelelően teljesítsék az alapvető gazdasági célkitűzéseket a pénzügyi stabilitás terén. Mint hangsúlyozta, "az európai szemeszter elnevezésű gazdaságpolitikai koordinációs gyakorlat alá tartozó területek további bővítése helyett jobb lenne az eredeti célra, a felelős gazdálkodásra koncentrálni, nem pedig beemelni gazdaságon kívüli, ideológiákkal terhes témákat. Továbbá a bizottság és a tagállamok közötti kétoldalú párbeszédet erősíteni kellene azzal, hogy a végrehajtó testület érdemben fogadókész a tagállamok érveire, speciális problémáira. Ezáltal javulna az ajánlások végrehajtási aránya is" - tette hozzá.

"Sajnálom, hogy arra sem kaptam választ, miként kívánja idén tavasszal javítani a bizottság ezt a párbeszédet" - mondta el a képviselő.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!