Whitney Houston, a Depeche Mode, a Nine Inch Nails, Notorious B.I.G., a Doobie Brothers és a T-Rex kerültek be idén a Rock and Roll Hall of Fame-be. A szavazatokat több mint ezer fős, alkotókból, történészekből és iparági szakemberekből álló gárdától gyűjtötték be, illetve a rajongók szavazatait is figyelembe vették. Legutóbb Tupac Shakur, a Radiohead, a Cure és Janet Jackson került be a rock and roll hírességek csarnokába. A Rock and Roll Hall of Fame tagjait a nyolcvanas évek óta választják meg, és évről évre viták tárgyát képezik a megkérdőjelezhető módszerek, melyek mentén az új tagokat kiválasztják, kritizálják a szervezetet a diverzitás hiánya miatt, ami nemcsak a színes bőrű és a női előadókat sújtja, de a mainstreamtől eltérő stílusok képviselőit is. Az idei új tagok kapcsán leginkább Whitney Houstonnal kapcsolatban vetődik fel a kérdés, hogyhogy csak most került be, de az olyan kevésbé rádióbarát zenekarok kimaradása is érdekes, mint az idén is kihagyott Motörhead vagy a Judas Priest.


Tavaly Janet Jackson beszédében még külön ki is emelte, hogy reméli, 2020-ban több nő lesz a friss beiktatottak között, hát, nem jött össze. Mi több, a beiktatásra egyáltalán megszavazhatók körében is mindössze három nő volt a tizenhatból: Whitney mellett Pat Benatar, illetve a Chaka Khan. A szabályok szerint azok válnak egyáltalán esélyessé a beiktatásra, akiknek már legalább huszonöt év eltelt az első kereskedelemben kapható lemezük megjelenésétől. Idén a rajongói szavazás élén a Dave Matthews Band állt, melyet először jelöltek, második a már említett Pat Benatar volt.

A rendszeres botrányokat idén tetézte az is, hogy már a hivatalos kihirdetés előtt kiszivárgott a friss tagok névsora, de a szervezet nem fűzött semmilyen kommentárt a dologhoz. A beiktatási ceremónia, amit rendszerint szerkesztés után küldenek adásba, idén először élőben lesz látható az HBO-n.

Kiemelt kép: Kevin Winter/Getty Images


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!