Az amerikai baloldalon milliók várják hónapok óta, hogy bejelentse indulását az elnökválasztáson Beto O'Rourke. A tavalyi év egyik, ha nem a legizgalmasabb politikai felfedezettjének számító, már-már rocksztárként ünnepelt fiatal texasi demokrata politikus egyelőre csak annyit közölt, hogy eldöntötte, indul-e. De a nagy bejelentést még nem tette meg.

A konzervatívok azonban nem várnak, és már most igyekeznek megtorpedózni kampányát, még mielőtt az igazán beindulna.

A Club for Growth nevű, adóellenes konzervatív csoport a héten bejelentette, hogy több százezer dollárt költenek egy kétperces reklámfilmre, amiben a demokrata előválasztáson szavazó liberálisokban igyekeznek kételyt ébreszteni a texasi politikusban.

Velük győznék le Trumpot a demokraták

Kezd beindulni a 2020-as elnökválasztás. A demokraták jelöltjei már kezdik a felsorakozást. Nők, kisebbségiek, öregek és fiatalok szállnak versenybe. És még Hillary Clinton sem tudja teljesen elengedni a lehetőséget.

A "Pedigree" címet viselő kampányfilmben Barack Obamával hasonlítják össze a volt képviselőt, Egy kiváltságos, kékvérű gazdag ficsúrnak állítva be, egy előkelő család leszármazottjának, aki egy milliárdos ingatlan-befektető családjába házasodott be, és kiélvezi a gazdag fehér férfiak kiváltságos életének minden előnyét.

A Club for Growth elnöke, David McIntosh a Politicónak elmondta, "igazi veszélyforrásnak" látják O'Rourke esetleges jelöltségét. Állítása szerint az elnökválasztás eredményét meghatározó ingaállamokban végzett közvélemény-kutatásaik szerint a texasi politikus alig van lemaradva Donald Trump amerikai elnök mögött.

És különösen veszélyessé teszi, hogy az elnökválasztásokon az elmúlt évtizedekben biztosan republikánusnak számító Texas megnyerésére is esélyessé válhatnának vele a demokraták - jelentette ki McIntosh.

Ha Beto lesz a jelölt, a demokraták előtt túl nagy lesz a kísértés, hogy ne költsenek jelentős forrásokat Texasra

- mondta a Politicónak Rob Jesmer. Az újraválasztására készülő texasi szenátor, John Cornyn tanácsadója arra figyelmeztetett, hogy ekkor a republikánusoknak is több energiát és pénzt kell majd szánniuk a biztosan republikánusnak számító Texasra. Ha megteszik, akkor nyernek, de ha nem, annak katasztrofális következményei lehetnek - jelentette ki a tanácsadó.

Beto O'Rourke azzal tett szert országos hírnévre, hogy a tavalyi szenátusi választáson majdnem sikerült legyőznie a texasi politikai élet meghatározó alakjának számító Ted Cruzt, és rákényszerítette a republikánus szenátort, hogy keményen meg kelljen küzdenie szenátori helyéért. O'Rourke közben kisebbfajta politikai rocksztár lett, főleg a fiatalok körében, köszönhetően több, vírusszerűen terjedő videónak, és özönlöttek hozzá a kampánytámogatások: kiemelkedőnek számító 79 millió dollárt sikerült összegyűjtenie.

Kennedy-hasonmás punk szerezné vissza Texast a demokratáknak

A novemberi időközi választás jelentheti Donald Trump amerikai elnök számára az első igazi megmérettetést.

A Club for Growth a héten kezdi el sugározni O'Rourke-ellenes kampányfilmjét az előválasztásokban kulcsszerepet játszó Iowa államban, ahol jövő februárban az első előválasztást fogják tartani.

Az időzítés nem is lehetne jobb. Közben ugyanis biztossá vált, hogy O'Rourke a héten Iowába utazik, ahol hétvégén egy demokrata jelölt mellett fog kampányolni, feltüzelve az indulásáról szóló spekulációkat.

A Politico közben arról számolt be, hogy O'Rourke már el is kezdte összeválogatni kampánycsapatát az államban, ahol a helyi demokrata politikai élet veteránjai segítik munkáját. Köztük Norm Sterzenbach, a Demokrata Párt egykori iowai elnöke, valamint Paul Tewes, aki Barack Obama 2008-as, győztes előválasztási kampányát irányította az államba. Emellett Obama 2008-as kampánymenedzsere, David Plouffe is aktívan támogatja O'Rourke-ot - írta a Politico.

Közben az NBC News-nak a Demokrata Párt jelenlegi iowai elnöke elmondta, hogy az előválasztás megszervezésében részt vevő Sterzenbach pénteken lemondott a pártnál tartott tanácsadói pozíciójáról, hogy "egy potenciális demokrata jelölt" csapatához csatlakozzon. Azt nem közölte, hogy ki lesz az a jelölt.

A kiemelt képen Beto O'Rourke egy febuár 11-én tartott tüntetésen, a texasi El Pasóban. Fotó: AFP / Christ Chavez / Getty Images


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!