Egy titkos dokumentum szerint az ukrán elnök keményebb fellépést javasolt, orosz falvakat is elfoglalna.


Zárt ajtók mögött keményebb fellépést javasolt az orosz erőkkel szemben Volodimir Zelenszkij titkos amerikai hírszerzési dokumentumok szerint. Az ukrán elnök szorgalmazta például, hogy foglaljanak el orosz falvakat, bombázzanak olajvezetékeket, és Oroszországon belüli célpontokra is támadjanak - állítja a Washington Post.

A lap szerint a dokumentumok részei a Discord üzenetküldő platformon terjesztett titkos iratoknak. Ezek

A Pentagon nem vitatta az anyagok hitelességét.

A cikkben többek között arról is írnak, hogy bár az ukrán vezető többször is visszafogta beosztottjait, de volt, hogy ő akart orosz területeken csapást mérni azért, hogy „cél az lenne, hogy Kijev jobb pozíciót szerezzen a Moszkvával folytatott tárgyalásokon” – áll a szigorúan titkos dokumentumban.

Az írásban az is szerepel, hogy egy februári - Julija Szvridenko miniszterelnök-helyettessel tartott - megbeszélésen Zelenszkij azt javasolta, hogy robbantsák fel a Magyarországnak kőolajat szállító Barátság-vezetéket:

A beszélgetés leírása szerint a hírszerzési tisztviselők elismerték, hogy az ukrán elnök „dühét fejezte ki Magyarországgal szemben, és ezért túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazhatott meg”.

Zelenszkij egy Kijevben adott interjúban, egy kérdésre, hogy javasolta-e Oroszország egyes részeinek megszállását, „kitalációnak” minősítette az amerikai hírszerzés állításait. Ugyanakkor közölte, hogy országa védelmében joga van szokatlan taktikát alkalmazni. „Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát, és ezt meg is tesszük. Ukrajna nem szállt meg senkit” – mondta.

Azt nem tudni, hogy az Egyesült Államok megosztotta-e a szövetséges államokkal ezt a beszámolót, de az ukrán elnök továbbra is élvezi a nyugati kormányok erős támogatását.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!