Hogyan jelenhet meg egy átlagember bankszámláján egyszer csak 8,8 milliárdos fiktív tartozás? A Bankmonitor szakértője szerint az eset kirívó, ahogy az is, hogy mindez nem a banknak tűnt fel. Akár jegybanki vizsgálat is jöhet.


Fehér Tibor egy nap arra ébredt, hogy nem tud utalni, zárolták a számláját, és mikor bement a bankfiókjába, ott azt közölték vele, hogy a számlája 8,8 milliárd Ft-os mínuszban van. Egészen pontosa 8.887.777.260,63 Ft-tal tartozik. A férfi a Blikknek azt mondta, fogalma sincs, mi történhetett, a 3 hónapja nyitott számlán 1,1 millió Ft plusznak kellett volna lennie. A banki ügyintézők azzal nyugtatták, hogy kivizsgálják az esetet, de azt nem tudták megmondani, mindez meddig tart.

Az újságcikk megjelenése után nem sokkal a számla lenullázódott, majd másnapra helyreállt az eredeti állapot, vagyis eltűnt a 8,8 milliárdos "tartozás". De hogy történhetett meg mindez? Erről kérdeztük Fülöp Norbert Attilát, a Bankmonitor pénzügyi elemzőjét.

– Lehetett már korábban is találkozni Magyarországon ehhez hasonló jelenséggel?

– Előfordulhatnak ilyen problémák, hallottunk már olyanról is, hogy valakinél pénz jelent meg a számlán, illetve olyanról is, hogy pénzlevonás történt. Ezek az elektronikus rendszerekben előfordulhatnak, de minden esetben, amivel mi találkoztunk, a probléma végül megoldódott, mivel kiderült, hogy technikai hiba áll a háttérben. Itt most az jelentette a legnagyobb problémát, hogy ez az ember nem fért hozzá a pénzéhez, amíg nem vizsgálták ki az esetét.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha például külföldre utazunk, és ott nagyobb összeget fizetünk, ilyenkor beriaszthat a banki rendszer, és előfordul, hogy rögtön hívnak minket, illetve zárolhatják is akár a bankkártyánkat. Ez elkerülhető azzal, ha előzetesen tájékoztatjuk bankunkat az utazásról, ami elsőre talán furcsának tűnhet, de végső soron a mi érdekünket szolgálja. Azt gondolom, hogy ez a mostani eset elég kirívónak számít, ezért csodálkozom, hogy a bank nem magától érzékelte a hibát.

– Ezek szerint akkor olyannal is találkoztak már, ahol plusz pénz került egy számlára?

– Igen, ilyen is volt, ennek több oka lehet, például egy hibás könyvelési tétel, de olyan is előfordul, hogy valaki rossz számlára utalt, mert elírt valamit.

– A Blikk által megszólaltatott férfi arról beszélt, hogy az ügyfélszolgálaton azt mondták neki, valamilyen számítástechnikai hiba történhetett, de a bank hivatalosan nem adott neki erről tájékoztatást.

– Ez egy érdekes dolog, mert a korábbi esetekben, amikkel találkoztunk a bank mindig nagyon proaktív volt, tehát minden esetben igyekezett minél gyorsabban megoldani a problémát.

Egy ilyen hír láttán egyébként valószínűleg anélkül is vizsgálódni fognak majd, hogy maga az ügyfél bejelentést tenne. Én azt javaslom mindenkinek, hogy ilyen esetben, ha nem kap megfelelő információt a banktól, akkor mindenképpen forduljon az MNB-hez, hiszen annak éppen a bankrendszer megbízható működésének biztosítása az egyik fontos feladata.

Megkerestük az eset kapcsán a bankfelügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bankot is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!