Az őszi önkormányzati választás Gödön is alapvető változásokat hozott. A fideszes Markó József 13 év után nemcsak elvesztette városvezetői székét, de az ellenzék a képviselő-testületben is kényelmes többséget szerzett. A momentumos Balogh Csaba lett az új polgármester, és a városházán a fideszes időszak több, pályázati forrásból megvalósuló projektét is vizsgálni kezdték.

Ezek közül a 147 millió forintos összköltségű kerékpárútprojekt átvilágítása az internetre is kikerült (igaz, már csak a korábban mentett változata érhető el). A hatoldalas dokumentum pedig most különös jelentőséggel bír a 18 ezres Duna-parti városban. Jelen állás szerint ugyanis a mindössze 1750 méteres kerékpárút hamarosan büntetőfeljelentést ér, és politikai ügy lesz belőle.

Az átvilágítás hűtlen kezelést, átláthatatlanságot és kamumegbízásokat emleget. A korábbi fideszes polgármester szerint viszont minden rendben volt. Az is, hogy a helyettesét bízta meg egy majdnem egymillió forintos munkával, ami a revizor szerint kétséges, hogy megvalósult-e.

Előkészít az alpolgármester

A történet ott kezdődött, hogy az előző gödi városvezetés sikeresen pályázott a Pénzügyminisztériumhoz a "Kerékpárutak létesítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása Pest megye területén" elnevezésű kiírásra. A tárcától mintegy 140 millió forint érkezett, ehhez tett hozzá a város saját forrásból bő hétmilliót. Nem egy teljesen új kerékpárút épült, hanem a ma már meglévő, igen rossz állapotút újították fel és szélesítették ki.

Fotó: Göd város honlapja

Ezt a projektet tekintette át az átvilágítással megbízott Cosinus Kft., és kritikus megállapításokat tett, elsősorban az előkészítésével kapcsolatban. Ugyanis ezt a városvezetés "saját teljesítésben" végezte el, magyarán munkatársait, alkalmazottait kérte fel egy-egy feladatra. Fontos megjegyezni, hogy ez nem eleve tiltott eljárás, szabályozott, hogy miként lehetséges így kiadni munkákat, és azok hogyan viszonyulhatnak az önkormányzat számára végzett alapfeladat munkaidejéhez. A revizornak tehát nem a módszerrel volt gondja, hanem azzal, hogy ez nem volt tisztázott, így az elvégzett munkákkal kapcsolatban aggályok sora merült fel.

  • Markó József polgármesterként például alpolgármesterét a jelenleg is fideszes képviselő Pintér Györgyöt bízta meg a pályázat benyújtásához szükséges szervezési feladatok ellátásával bruttó 800 ezer forintért. Az átvilágítás ezzel kapcsolatban arra jutott: a dokumentumokból nem derül ki, hogy a fideszes politikus milyen feladatokat látott el vagy teljesített, és hogy mindezt munkaidőn kívül tett-e.
  • A polgármester a jegyzőt is megbízta egy szintén bruttó 800 ezer forintos feladattal, ami a pályázat előkészítésével, a benyújtásához szükséges jogi feladatok ellátásával függött össze. Ugyanakkor - áll az átvilágításban - "a megbízási szerződés nem tartalmazott rendelkezést a munkaidő kapcsán, valamint nem volt a későbbiekben sem megállapítható a dokumentumokból az, hogy ténylegesen mikor történt a munkavégzés (…), ahogy az sem, hogy az milyen konkrét feladatokra terjedt ki."
  • 800 ezer forintos megbízást kapott az önkormányzat beruházási és városüzemeltetési osztályának vezetője is, ő volt a projektmenedzser az előkészítő feladatokban.
  • Kapott még 300 ezer forintos megbízást műszaki feladatokra az önkormányzat a beruházási osztály egyik munkatársa, ami azért gond a jelentés szerint, mert a pályázati kiírás szerint "a műszaki ellenőri feladatok csak a kedvezményezettől független műszaki ellenőrrel valósíthatóak meg", ezt azonban a jogi feladatok elvégzéséért felelős személy sem a pályázat-előkészítési pozíciójában, sem jegyzőként nem érzékelte.
  • Egyaránt 600 ezer forintért pályázati referensi, pénzügyi és műszaki feladatok teljesítésével is megbíztak alkalmazottakat.
  • Összesen tehát 4,5 millió forintról beszélünk. Az itt szereplő összegekről megbízási szerződés született - ezeket láttuk -, amit a nevezetteken kívül mindig Markó József szignózott. A pénzügyi ellenjegyző - saját szerződését leszámítva - pedig az a belső munkatárs volt, aki az egyik 600 ezer forintos munkát kapta.

Összegzésként azt írja még az átvilágítási dokumentum:

a pályázat-előkészítési feladatok elvégzése sem időben, sem az elvégzett feladatok vonatkozásában nem volt átlátható. A megbízási szerződéseket az önkormányzat saját foglalkoztatottakkal kívánta megoldani, azonban a szerződések megkötésekor vélhetően nem vette figyelembe az elszámolási szabályok azon rendelkezését, mely szerint saját foglalkoztatottak megbízási szerződés keretében kizárólag munkaidőn kívül végezhették volna a megbízási szerződés tárgyában megjelölt tevékenységet. Ezzel ellentétben E. Zsolt akként nyilatkozott, hogy a kerékpárút felújítása kapcsán a munkavégzés csak részben történt munkaidőn kívül. Nem sikerült továbbá megállapítani azt sem, hogy volt-e tényleges munkavégzés valamennyi megbízott személy részéről, mivel az a dokumentumokból nem derül ki, ugyanakkor E. Zsolt elmondása alapján ő kapta a pályázatírásból a legkisebb összeget, holott a munka nagy részét ő végezte.

Feljelentést tesz a polgármester

A jelentés szerint ezek alapján felmerül a hűtlen kezelés gyanúja a pályázattal kapcsolatos kifizetések miatt, ami alapján "büntetőfeljelentés megtétele célszerű."

Ezt Göd új polgármestere meg is teszi - mondta el Balogh Csaba a 24.hu-nak. Az esettel kapcsolatban még azt említette meg, hogy bár általánosságban nem zárja ki annak lehetőségét, hogy bizonyos projektek részfeladatait a hivatalon belül szét lehet osztani, ő az átláthatóság, illetve a félreérthető helyzetek elkerülése érdekében az ilyen munkákat mégis megpróbálja kívül tartani az önkormányzat falain.

A korábbi fideszes polgármester viszont tagadja, hogy visszaélés történt volna. Markó József szerint minden rendben ment, ahogy lapunknak írásbeli reagálásában hangsúlyozta: az önkormányzati alkalmazottak bevonása lényegesen kevesebbe került, mint külsősök "esetlegesen bizonytalan eredményű" megbízása. A korábbi fideszes polgármester szerint a munkatársak a feladatot elvégezték, "az eredmény ismeretében a pályázatírás teljesítését igazoltam, a törvényesség őre és a kontrollingrendszer ellenjegyezte, azt a pályázat kiírója az elszámolást befogadta és jóváhagyta."

Ugyanakkor a korábbi alpolgármesternek és a jegyzőnek juttatott megbízás több kérdést is felvethet. A jegyzői pozíció például egyfajta kontrollt jelent tölt az önkormányzatnál, azaz ellenőrző szerepe a polgármester és a testületi többség döntéseire is kiterjedhet - elfogulatlansága és függetlensége ezért kardinális. Rákérdeztünk erre is Markó Józsefnél, de erre nem reagált.

Közbeszerzéskirály

A kivitelezést egyébként a gödöllői székhelyű Penta Általános Építőipari Kft. végezte. A cég (amely nem tévesztendő össze ezzel a Pentával) még a Rogán Antal vezette V. kerületben nyert el korábban nagyobb munkákat: díszköveztek, majd a Belváros fő utcájának 2,6 milliárdos kivitelezését is ők vitték konzorciumban. Honlapjukon referenciaként szerepel még a Vörösmarty tér felújítása, illetve a József Nádor tér felszínrendezése. Gödön is többször dolgoztak már, de sztrádaépítés is feltűnik a referenciák közt.

Az Átlátszó korábban azt írta: a cégnek a Közbeszerzési Értesítőben csak 2014-2015-re félszáznál több nyertes pályázata lelhető fel, mindösszesen több mint 50 milliárd forint értékben, és megbízói közt akadt független, illetve baloldali vezetésű önkormányzat is. A cég némi megtorpanás után 2018-ra saját rekordot döntött, ekkor ugyanis az Opten adatai szerint már 19,8 milliárd forint árbevételt ért el - ezen a szinten a gödi, alig két kilométeres kerékpárút-rekonstrukció apróságnak tűnik. A felújítást a tavalyi kezdés után az idén ősszel fejezhetik be a gödi önkormányzat szerint.

Kiemelt kép: Göd város hivatalos honlapja


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!