Az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriás mai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy német partnerével, a BioNTech-el közösen fejlesztett koronavírus-elleni oltóanyaguk a végső tesztelés során 95%-ban bizonyult hatásosnak és biztonságosnak - írja a CNN.

A tesztelésben közel 44 ezer önkéntes vett részt, közülük az egyik fele placebót, a másik az igazi oltást kapta. A 170 koronavírussal megfertőződött közül csak nyolcan kapták el úgy, hogy be lettek oltva a vakcinával.

A cégek szerint az eredmények azt is megmutatták, hogy a vakcina az idősebbek esetében is hatékonyan előzi meg a megfertőződést, komolyabb egészségügyi kockázatok nélkül.

A teszt eredménye túltesz a Pfizer korábbi, 90%-os hatásosságot előrejelző várakozásain is. Az eredményeket egy független csoport ellenőrizte, amely rendben találta a számokat.

hirdetés

A gyógyszeripari cégek napokon belül megkezdik az engedélyeztetéshez szükséges eljárást az Egyesült Államokban, valamint számos másik ország szabályozási szerveihez is eljuttatják az eredményeket.

"Számításaink szerint idén 50 millió egységnyi oltóanyagot állítunk elő, 2021-ban pedig akár 1,3 milliárdot" - mondták el a cégek képviselői.

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, egy másik amerikai cég, a Moderna is bejelentette, hogy az általuk fejlesztett oltóanyag az eddigi előzetes eredmények alapján erős védelmet nyújt a koronavírus-fertőzés ellen, és 94,5 százalékban hatásos.


hirdetés