Négymillió köbméter láva terült már el a felszínen, felhasadt a föld a szigetországban.


Július 10-én, hétfőn újra vulkánkitörés kezdődött az izlandi Reykjanes-félszigeten. Ezt előtte nem kevesebb mint 12 ezer földrengés előzte meg – írja a 24.hu.

2021-ben 800 év nyugalom után hasadt fel a föld és folyt láva erre a területre. 2021-ben 6 hónapon keresztül tartott a vulkáni működés, majd tavaly augusztusban három hétig.

A jelenlegi vulkánkitörés előjelei nagyon hasonlóak voltak az előző két kitöréshez: erőteljes földrengések, egyre sekélyebb mélységben kipattanó földmozgások, gyors magmafeláramlás a földköpeny felső részéről, és ehhez kapcsolódóan erőteljes felszínfelpúposodás, csökkenő földrengések. És amikor már úgy tűnt, hogy nyugodtabbá vált a térség, akkor indult el a vulkánkitörés – írta a dr. Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója, a Kőzettan-Geokémiai tanszék és az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője a lapnak eljuttatott közleményében.

Azóta már úgynevezett kitörési fröccskúpon keresztül zajlik a kitörés. A láva déli irányban mozog, azzal a veszéllyel fenyeget, hogy elvághatja a déli partvidéken futó útvonalat, talaj közelben lefektetett kábelek rongálhat meg.

A terület lakatlansága miatt emberéletek illetve személyes értékek egyelőre nincsenek veszélyben. A rendőrségnek ennek ellenére már másodszorra kellett lezárnia a területet, mert az első napokban már több mint 4000-en látogatták meg a kitörés helyét. Többen fel is másztak a fröccskúpra, ezen kívül nagy veszélyt jelent az erős, egészségkárosító szmog is.

A jövő kérdése az, hogy mennyi további magma utánpótlást kap a kitörés és lesz-e újabb helyen felhasadás.

A vulkán jelenlegi helyzetét ezen a YouTube-csatornán lehet követni:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!