A két Oscar-díjjal kitüntetett Michael Caine-ről összegyűjtöttünk pár érdekességet a születésnapja alkalmából.


1933. március 14-én született Maurice Joseph Micklewhite, azaz Sir Michael Caine. A brit mozi ikonjának számító színészlegenda karrierje a hatvanas években indult, és mára már körülbelül 160 filmben szerepelt. És úgy tűnik, nem is áll szándékában befejezni pályafutását.

Már fiatalon, 15 évesen otthagyta az iskolát, kisebb munkákat vállalt, majd csatlakozott a brit hadsereghez, és részt vett a koreai háborúban is. Hazatérve fordult a színészet felé.

Felsorolni is nehéz, hány meghatározó filmben szerepelt: Alfie, Az olasz meló, Öld meg Cartert!, Aki király akart lenni, A sas leszállt, Menekülés a győzelembe, Éjféli ügynök, A csendes amerikai, Az ember gyermek, Ifjúság és így tovább.

Több filmjéből már remake is készült. Érdekesség, hogy mind az Aflie-ban, mind a Mesterdetektívben Jude Law vette át a szerepét (utóbbi remake-ben Caine is játsszik).

Az elmúlt két év tizedben egyik állandó alkotótársa lett Christopher Nolannek: kisebb-nagyobb szerepben feltűnt az összes filmjében a 2005-ös Batman: Kezdődik óta.

Kétszer kapott Oscar-díjat: először az 1987-es Hannah és nővéreiért, majd a 1999-ben készült Árvák hercegéért.

Bár karrierje kezdetén felvette a Michael Caine művésznevet, hivatalosan csak 2016-ben változtatta meg. Azzal indokolta, hogy problémát okozott neki a reptéri ellenőrzéseknél, hogy más név szerepelt az útlevelében. Így most már hivatalosan Sir Michael Caine-nek hívják, mivel 2000-ben II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte.

Bár a pandémia alatt elterjedt a pletyka, hogy visszavonul a színészettől, Caine szóvivője cáfolta ezeket a híreszteléseket, így remélhetőleg még sok filmben hallhatjuk híres cockney akcentusát.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!