Nap mint nap olyan termékeket veszel, amikről azt gondolod, hogy megkönnyítik az életedet. Nehéz elképzelni, de az igazság az, hogy sok használati tárgy valójában káros, akár veszélyes is lehet. A BrightSide összeszedett 9 olyan dolgot, amiről sosem gondoltad volna, hogy több kárt okoznak, mint hasznot.

9. Palackok

Majdnem az összes palack és újrahasználható bögre olyan műanyagból készül, ami BPA-t tartalmaz. Ez befolyásolhatja a sejtek növekedését, az energiaszintet és a reprodukció folyamatait is. A felszabaduló BPA a víz hőmérsékletétől függ, vagyis minél melegebb, annál több vegyianyag juthat be a testbe.

Tipp: Forró italokat inkább üvegből vagy porcelánból készült palackokból és bögréből igyál. Ha pedig magaddal akarod vinni a kávédat, rozsdamentes acélból vagy polietilén műanyagból készült termoszt válassz.

8. Gyümölcslevek és aszalt gyümölcsök

A gyümölcslevek nem kifejezetten egészségesek, hiszen magas a cukortartalmuk. Ráadásul az asztalt gyümölcsökhöz hasonlóan kén-dioxiddal érik el, hogy sokáig tartósak maradjanak. Akik asztmásak vagy érzékenyek a szulfátokra, jobban teszik, ha nem isznak ilyen italokat. Náluk fulladáshoz, allergiához és akár halálhoz is vezethet a túlzott fogyasztás.

Tipp: A friss, bio gyümölcslevekben általában nem használnak tartósítószereket. És bár a bio aszalt gyümölcsök hamar megromlanak, a fagyasztóban tárolva hosszabb ideig tarthatóak.

7. Gyorséttermi csomagolás

A legtöbb gyorsétteremben olyan papírokba és dobozokba csomagolják az ételeket, amelyek viaszosak, így nem eresztik át a zsírt és nedvességet. Ebben a rétegben elfordulhatnak olyan anyagok, amelyek károsak egy embrió vagy kisgyermek számára. Az amerikai Center for Disease Control and Prevention betegségmegelőzési központ a következő lehetséges elváltozásokra hívja fel a figyelmet: a növekedés, a viselkedés és a tanulás változása, a termékenység csökkenése, megnövekedett koleszterinszint és a rákos daganat kialakulása.

Tipp: Ha nem tudsz lemondani a gyorskajákról, próbáld csomagolás nélkül kérni őket.

chinese-1697603_1280

6. Mikrós popcorn

A mikrós pattogatott kukorica zacskója is tartalmaz olyan anyagot, amely káros a szervezetre, és a PFOA (perfluorooktanát) akár rákot is okozhat.

A diacetil pedig a vajas ízben található, ettől légzésproblémák alakulhatnak ki. Az informálisan „popcorntüdőnek” nevezett betegséget sok olyan dolgozónál diagnosztizálták, akik hosszú ideig ki voltak téve a károsanyagnak.

Tipp: Ha pattogatott kukoricára vágysz, készítsd el saját magad! Csupán pattogatni való kukorica, só, egy edény és a főzőlap kell hozzá.

5. Naptej

Kétféle naptej létezik: fizikai és kémiai. Az első csoportba tartozók, mint cink és titán-dioxid, fizikailag blokkolják a Nap sugarait. A második típusú pedig kémiai reakciók során előzi meg, hogy a káros sugarak elérjék a bőrt.

Sok vita van a téma körül, mert bizonyos toxikológusok szerint az oxibenzon a kémiai reakció során felboríthatja a hormonháztartást, ami károsíthatja a sejteket és bőrrákhoz vezethet.

Tipp: Ha nem vagy biztos abban, hogy megbízol az anyagban, használj fizikai naptejet.

4. Ebéd az íróasztalodnál

Azt gondolhatod, hogy az íróasztalod teljesen tiszta, de valójában 400-szor több baktérium lehet rajta, mint egy WC-ülőkén. Csak a billentyűzeted 70 százalékkal több baktériumot tartalmazhat! Ráadásul az egész napos ülés nagyon egészségtelen, és növeli a szívbetegségek kockázatát.

Tipp: Mindig töröld le az asztalod, akkor is, ha nem tervezel ott étkezni, és próbálj inkább a konyhában enni.

3. Keresztbe tett lábak

Bár teljesen ártalmatlannak tűnik, a keresztbe tett lábak miatt az egyik térdben megnőhet a vérnyomás, ami problémákhoz vezethet. A magas vérnyomás miatt megnő a szívroham kockázata. Emellett a pozíció a csípőízületekre is nyomást helyez, és az erek összenyomódása miatt még vérrög is kialakulhat a lábadban.

Tipp: Az orvosok azt tanácsolják, hogy ne ülj 15-20 percnél hosszabb ideig keresztbe tett lábakkal. Szerezz be egy széket, ami jól tartja a hátadat, a talpad alá pedig rakj egy lábtámaszt. Ha mégsem tudod megállni, hogy keresztbe tedd a lábad, akkor minden órában mozgasd meg a végtagjaidat egy kicsit.

leg4

2. Szemcsepp

Meglepő lehet, de a szemcseppek nagyon mérgezőek! A folyadékban olyan anyagok vannak, amelyek segítenek ellazulni, és hatásos, ha a szemedbe teszed, de ha lenyelnéd, azonnal fordulj orvoshoz. Az anyag felgyorsítja a szívverést, hányingert és görcsöket is okozhat.

Tipp: Sose hagyj szemcseppeket olyan helyen, amit a gyerekek elérhetnek.

1. Gumipapucsok

Ortopéd szakorvosok szerint a gumipapucsok, főleg a klumpák nagyon egészségtelenek, mivel a sarkadat szabadon hagyják. Mikor a sarkadat nem tartja a lábbeli, lábujjaiddal jobban „kapaszkodsz”, és ez hosszútávon elváltozásokat okozhat. A körömágyad is sérülhet, és tyúkszem is kialakulhat a lábfejeden.

Tipp: Csak rövidebb ideig próbáld ezeket viselni, például a kertben és a tóparton.

Képek: Pixabay, Unsplash



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!