Az esküvőszervezés az egyik legstresszesebb időszak sok pár életében, hiszen ki ne szeretné, hogy tökéletesen sikerüljön a nagy nap?

Azonban hiába is töltesz rengeteg időt az apró részletek megtervezésével, és gondolsz ki alaposan minden egyes részletet, a vendégek nagy része úgyis főleg az ételre és a zenére, a jó hangulatra fog emlékezni. Megéri hát rengeteg pénzt és időt kidobni ezekre? Az Insider nevű honlap összegyűjtött 9 dolgot, amikkel mindkettőt megspórolhatod.

1. Boríték kalligráfia

Itthon még nem jött annyira divatba, mint az Egyesült Államokban például, azonban lehet, hogy te is láttál már ilyet esküvővel foglalkozó honlapokon. A lényeg, hogy valaki helyetted gyönyörűen megírja, megcímezi a borítékokat, ami viszont egy vagyonba kerül, ráadásul ahogyan a többi boríték esetében, valószínűleg ez is azonnal a szemétbe kerül, amint kibontják a meghívót. Ha alacsony a költségvetésed, ezt az ötletet azonnal vesd el, és költsd az erre szánt pénzt inkább valami olyanra, amit a lakodalom után is megtartotok.

2. Ha nincs ültetési rend

Néha úgy döntenek a párok, hogy nem készítenek ültetési rendet, mert ezzel szeretnének kedveskedni a barátaiknak, akik így oda ülhetnek, ahová szeretnének. Ez azonban a legtöbb vendég számára nagyon kényelmetlen helyzetet okoz inkább, ahogyan az egyik Reddites olvasó számára is:

“Tök jó ötletnek tartottam a kötetlen ültetési rendet, amíg tavaly nem voltam egy ilyen esküvőn. Nagyon kínos volt, az emberek pedig csak álldogáltak, mivel ahol csak egy-egy hely maradt, oda senki nem akart leülni”.

3. Luxus asztaldíszek

Ugyan az asztaldíszek és a dekorációk javítanak az összképen, a legtöbb vendéged úgysem fog emlékezni arra, milyen típusú virágot használtatok, vagy milyen volt a színvilág. Ami viszont érdekli őket, az az, hogy lássák az esküvőt és tudjanak beszélgetni az asztaltársukkal, ahogyan erre az egyik Redditor olvasó is felhívta a figyelmet:

“Egyetlen dekorációra emlékszem, ami hatalmas virágcsokrokból állt, és amikkel a ceremónia alatt az oltár felé vezető utat is díszítették. Szinte senki nem látta tőlük a szertartást, majd a lakodalomban is ugyanezeket használták, úgyhogy a szemben ülőket sem láttam az asztalnál. Szépek voltak, de zavaróak.”

4. Betanult tánc

Régebben nem kellett azon aggódni, mit táncoltok az esküvőn, azonban mostanában már minden menyasszony és vőlegény azon izgul, hogy ha nem tanulnak be valamilyen táncot, a vendégeik hiányolják majd azt. Pedig ez egyáltalán nem igaz, és ha nem fér bele az amúgy is szűkös időkeretetekbe, hogy hetente kétszer eljárjatok táncolni, akkor ne is idegeskedjetek ezen. Senki nem vár el tőletek semmit, sőt!

5

“Szerintem egy sima összeölelkezős, párszor megpörgetős tánc sokkal jobb, mint a megkoreografált, kivéve persze ha a pár mindkét tagja profi táncos. Annyira kínos néha, amikor a pár megpróbál egy betanult táncot eltáncolni” - írta Stlrunner a Redditoron.

5. A tálalás

Teljesen mindegy, ki milyen tálalási módot szeret, a lényeg, hogy a vendégeket nem különösebben érdekli, hogyan vannak feltálalva az ételek. Sőt, egyre többen gondolják úgy, hogy sokkal kényelmesebb a svédasztal, még ha nem is olyan ünnepélyes.

“Szerintem jobban kellene erőltetni a svédasztalt. Nagyobb úgy a választási lehetőség, jól lehet lakni és viszonylag egészséges is, ráadásul így a vendégek többek ehetnek abból, amit jobban szeretnek. Többször is voltam olyan esküvőn, ahol pincér szolgálta fel a vacsorát, és nagyon kiábrándító volt az étel, ráadásul nem tudom, mennyit kell feláldozni az ételek minőségéből azért, hogy kifizessük az elegánsabb felszolgálást. Igazán felesleges túlzásokba esni azért, hogy boldogabbá tedd emiatt a vendégeid” - írta a mokoroko nevű felhasználó.

1

6. Vetítés

Azon kívül, hogy iszonyatosan sok munka összeállítani kettőtökről egy videót, a legtöbb vendég ráadásul nem is különösebben bánná, ha ez elmaradna. Sokak szerint nem ez a lakodalom legizgalmasabb része.

“Nálunk már kimentek a divatból. Két olyan esküvőn voltam, ahol volt vetítés, azok is 5 éve voltak, és csak a vendégek fele figyelt rá, de ők is unottan nézték, kivéve persze a szülőket” - fűzte hozzá az egyik felhasználó.

7. Csokor- és harisnyakötő dobás

Sok pár ragaszkodik ehhez a szokáshoz, amit a vendégek néha észre sem vesznek, főleg, amikor a vőlegény eldobja a harisnyakötőt. Sőt, vannak, akik szerint ez a rész csak feleslegesen megszakítja a mulatságot.

8. A torta

Nem arról van szó, hogy a vendégek nem szeretik a tortát, de igazából teljesen mindegy nekik, milyen ízű és milyen a formája és mintázata. Ha eddig még nem néztél utána a torták árainak, meg is fogsz lepődni, mennyibe kerülnek. Ráadásul sokan nem is esznek a tortából, mert addigra már annyira jól laktak, ha pedig túl extravagánsat, de inkább kisebbet rendelsz, akkor pedig nem jut nekik. Érdemes ezért meggondolni, hogy inkább egy átlagos és nagyobb tortát választasz, ami nincsen tele cukormázzal, ehetetlen díszekkel és gyöngyökkel.

9. Ajándék a pártól

Állítólag ez a szokás egészen a 16. századig nyúlik vissza, amikor is a friss házasok egymás vendégeinek adtak csipkét és szalagot, amivel szerelmük kötelékét mutatták meg. Idővel ezek az ajándékok egyre extravagánsabbak lettek, ráadásul drágák is. Pedig a vendégek nagy része vagy véletlenül hagyja ott őket, vagy direkt, mert nem akar még egy felesleges apróságot hazavinni. Végül az egész csak pénz- és időpazarlás lesz, amit felesleges volt megszervezni. Számold ki egyébként, ha száz vendéget hívtok, és mindenki ajándékára csak 200 forintot szánsz, akkor is mennyivel dobja meg ez az összköltséget.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!