Az ember a teremtés koronája. Bár összességében mi vagyunk a nyerők, egy-egy tulajdonságban azért előfordul, hogy bizonyos állatok túlteszek rajtunk.

1. Erő

1

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az ember a legerősebb teremtmény a földön. Pedig még az apró rovarok is túltesznek rajtunk! A ganajtúró bogár például a saját súlya 1141-szeresét is elbírja. Ez olyan, mintha egy ember 73 ezer kilót bírna el.Az afrikai elefánt bírja el a legtöbbet: képesek 9000 kilogrammot is elcipelni.

2. Sebesség

A gyorsasági rekordereket nem az apró állatok között kell keresnünk. Usain Bolt sebességrekordja 44,72 km/h. Egy gepárd azonban három másodperc alatt képes ennek a duplájára gyorsulni. A vándorsólyom azonban rajta is túltesz: 355 km/h a csúcssebessége.

3. Termelékenység

Azt alighanem mind elismerjük, hogy az ember nem a szorgalmáról ismert. De a mondást is mind ismerjük: szorgos, mint a méh. Vannak méhek, amelyek csak néhány órát dolgoznak egy nap. A dolgozó méhek, akik mindig a kaptárban maradnak, éjjel-nappal elfoglaltak. A hangyák is a nagy munkabírású élőlények közé tartoznak. A csapat mindent tagjának saját feladata van. Van aki védelmezi a kolóniát, van aki élelmet gyűjt, és van, aki más kolóniákat hajt rabszolgaságba. A hangyák naponta mindössze 4-5 órát alszanak, de azt is több száz nagyon rövid pihenőre elosztva.

4. Alkalmazkodás

Bár az ember is bámulatosan tud alkalmazkodni a körülményekhez, ezt zömében gépek és építmények segítségével éri el. Az állatoknak azonban nem volt más választása, az évmilliók alatt alkalmazkodtak. Képzeljük el például, hogy egy Dél-Afrikában élő állat nem volt képes elérni a táplálékot. Az állat nyaka az idők során magasra nyúlt, hogy az legyen, aminek ma ismerjük: zsiráf. Ugyancsak jó példa az alkalmazkodásra a repülés. Így nagy csoportok képesek hosszú távolságokat megtenni. Egyes tudósok attól tartanak, az ember a következő néhány ezer évben nem fog alkalmazkodni. A gépeinknek köszönhetően csaknem teljesen megszűnt a természetes kiválasztódás, és nem szorulunk rá az alkalmazkodásra.

5. Látás

2

Bár számos eszközünk van, amivel jelentősen javíthatunk látásunk hatékonyságán, ezek nélkül meglehetősen rövidlátóak vagyunk. Ennek az is az oka, hogy nem kell vadásznunk a megélhetéshez. A sasok ugyanakkor kitűnően látnak. Még a legvaksibb sas is négyszer olyan jól lát, mint mi, de a legjobbak akár nyolcszor. A becslések szerint a sas 5 kilométerről meglát egy nyulat.

6. Hallás

3

Ha netán azzal vigasztalod magad, hogy jobban látsz egy denevérnél, abban biztos lehetsz, hogy hallásban messze elmaradsz mögötte. A denevér hallása olyan éles, hogy szinte önmagában képes ellensúlyozni az állat gyenge látását. A visszaverődő hanghullámok segítségével tud tájékozódni.

7. Intelligencia

Nincs csodálatosabb az embernél. Énekel, ír, nyelveket alkot és űrhajót épít. Mégis, bizonyos kategóriákban a kevésbé intelligens jószágok leköröznek bennünket. A postagalambok például 1770 kilométerről képesek hazatalálni, méghozzá GPS nélkül. A legcsodálatosabb, hogy egy csőrükben lévő "fémszerkezet" segítségével képesek meghatározni a földrajzi helyzetüket a föld mágneses mezőjéhez képest. Az elefántok pedig az illatok alapján képesek magukban feltérképezi a családjukat. Azt is el tudják dönteni, mekkora fenyegetést jelent egy ember, az illető szaga és az öltözéke színe alapján.

8. Harc

Ha van valami, ami megy az embernek, az a harc. De az állatok közt, akiknek minden nap meg kell küzdenie az életben maradásért, érdekesebbnél érdekesebb megoldások alakultak ki. A polip például tintát lövell a támadójára. De van ennél is extrémebb! Első ránézésre a tüskés békagyík hétköznapi gyíknak tűnik. Ez az állat, ha veszélybe kerül, képes vért fröcskölni a szeméből.

9. Kommunikáció

A falevélre emlékeztető púpos kabócák a fák nedvét szívogatják, amit képesek mézharmattá alakítani. Sok gekkó imádja a mézharmatot, ezért sajátos üzletet kötöttek a kabócákkal. Ha a gekkó találkozik egy kabócával, akkor a feje rezegtetésével kérhet mézharmatot. Hogy a kabócának mi ebben a buli, azt még találgatják. Talán ez a „védelmi pénz”. A hangyák viszont feromonokat használnak. Ha egy hangyát támadás ér, a megfelelő illatanyag kibocsátásával képes figyelmeztetni a társait.

Forrás: Listverse



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!