Több gyanús jel is volt a svindli során, azonban a megkárosított fél már bottal ütheti a pénze nyomát.


Eladásra kínált egy hangfalat a Jófogáson, mégis őt húzták le több százezer forinttal a Foxpostra hivatkozva. Az átverés könnyen elkerülhető lett volna, és a csőbe húzott eladó este igencsak tanulságos.

A 24.hu-t azzal kereste meg egy olvasójuk, hogy 852 ezer forinttal megkárosították, miközben a Jófogáson keresztül próbált eladni egy bluetooth-os hangfalat. A hirdetésére sms-ben jelentkeztek nála, és elkérték az e-mail-címét arra hivatkozva, hogy a Foxpost csomagküldő-hálózatán keresztül szeretnék megkapni az árut. Ezután az eladóhoz érkezett egy e-mail a Foxpost nevében, ebben volt egy link, amelyre rákattintva láthatóvá váltak a vevő adatai és a 100 ezer forintos vásárlási összeg, de kérték az eladó adatait is.

Ezután kapott sms-ben egy netbankos és egy Apple Pay kódot, ezeket szintén meg kellett adnia, de az eladó még ekkor sem fogott gyanút. Holott a banki kódot tartalmazó sms-ben szerepelt az is, ha nem ő indította a tranzakciót, jelentse – ám vesztére az eladó nem olvasta el figyelmesen az sms-t.

Ezután a bank felfüggesztette a számláját, ő pedig letiltotta a kártyáját, majd jelezte a pénzintézetnek, mi történt, továbbá rendőrségi feljelentést is tett. Az átvert eladó a pénze visszatérítését kérte az OTP-től, mondván, hogy a pénzintézet nem kért tőle külön jóváhagyást a nagy összegű kártyás vásárlás előtt. A bank azzonban az ügy kivizsgálása után közölte, nem térítik vissza a pénzét, mert az ő közreműködésével valósult meg a tranzakció.

A pórul járt eladó által megkérdezett ügyvéd is hasonló véleményen volt.

A tanulság – mint oly’ sok hasonló esetben – az, hogy a bankkártyaadatokat bizalmasan kell kezelni. Ahogyan a 24.hu megkeresésére a Jófogás is rámutatott, sokszor az adathalászok magukat potenciális vevőnek kiadva keresik fel az internetes eladókat. Ha egy vevő vagy egy szolgáltató az eladó bankszámlaszámát kéri, az rendben lehet, de amennyiben a bankártyaadatokat akarják megtudni, akkor csalók próbálkoznak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!