A szakszervezet szerint azután döntött a cég a bezárás mellett, hogy túl magasnak ítélték a munkaerő költségét. Szerbiába, Marokkóba és Tunéziába költözhet a termelés.


A Lear Corporation Hungary Kft. szerdán, munkásgyűlés keretében bejelentette, hogy gödöllői gyáregységét bezárja - értesült a 24.hu.

A gyárbezárás oka, hogy a társaság valószínűleg úgy ítélte meg, hogy Magyarországon már túl magas munkaerő-költséggel jár a termelés. A vállalat éppen öt évvel ezelőtt záratta be 500 fős gyöngyösi kábelkorbács-üzemét és a gödöllői egységnél is voltak már korábban több száz fős leépítések.

A szakszervezeti vezető elmondása szerint az amerikai anyavállalat olyan országokban (Szerbia, Marokkó, Tunézia) nyitott üzemeket az elmúlt időszakban, ahol érdemben alacsonyabb bérköltségen tudja ezeket a munkafolyamatokat végeztetni, a társaság csoportosan helyezte át egyes termékek gyártását Magyarországról ezekre a telephelyekre.

A szakszervezet információi szerint a gödöllői üzem nem kapott kormányzati támogatást és létszámtartási kötelezettsége sincsen, így semmi akadálya nincs a bezárásnak. A gyár munkatársait lesújtotta a hír, a dolgozók közel kétharmada több mint két évtizede állt már a gyár alkalmazásában, sokan közülük pár évvel a nyugdíj előtt vannak.

A Lear Corporation Hungary Kft. a gödöllői egységen felül Győrben egy autóülésgyártó üzemet is működtet, amely az Audi Hungaria Zrt. beszállítója. A szakszervezet információi szerint a győri gyárban nem lesz létszámleépítés, mert az ottani üzletvitel stabil, hosszú távon kiszámíthatóbb.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!