A MÁV szerint az utasforgalom emelkedése megfelel a vártnak.


2022 augusztusa óta fizetős a több mint 80 milliárd forintból megépült tram-train. Az Átlátszó közadatigénylésben kért a MÁV-tól információt a jegy- és bérleteladásokról. A számokból az derül ki, hogy a megvalósíthatósági tanulmányhoz képest a tervezett jegybevétel harmadát sikerült eddig elérni. De más érdekességeket is ki lehet olvasni az adatokból - írja a portál.

Korábban a megvalósíthatósági tanulmány a jegyeladásokból évente 800 millió forintos bevétellel számolt, de fél év alatt a várt összeg alig felét hozta a hódmezővásárhelyi tram-train. Azaz a bevétel a 45 százaléka a tervezettnek – derül ki a MÁV-tól kapott adatok alapján.

A több mint 80 milliárd forintból és uniós támogatással megépült villamosvasút jegyeladásait két időszakban vizsgálták meg: a 2022. szeptember 1. és november 7., valamint a 2022. november 7. és idén február 2. közötti intervallumokat.

Az első időszakban napi átlagban 987, a másodikban 1315 jegyet adtak el.

Az utasok közel fele utazik teljes árú jeggyel, a vásárlók 46 százaléka kedvezményes jegyet vett mindkét időszakban. A bérletesek száma a második időszakra közel 20 százalékkal csökkent.

Tavaly szeptember-november között napi 995 ezer forint, a második időszakban 1,03 millió volt a bevétel, ami az előrejelzett bevétel felét sem teszi ki.

A MÁV szerint az utasforgalom emelkedése megfelel a vártnak:

„folyamatosan emelkedett a napi átlagos bevétel”, az utasok pedig egyre inkább választják a TramTraint. Szerintük a bevételi szint megfelel a jelenlegi közlekedési gyakoriságnak és a várakozásoknak. A társaság szerint az adatok nem tartalmazzák a díjmentesen utazókat, valamint a buszsofőröknél helyben vett jegyek számát sem. Hozzátették, hogy az ünnepi időszak, továbbá az év eleji iskolai és közigazgatási szünet is befolyásolta az utazási szokásokat.

A portál megjegyzi, hogy a megvalósíthatósági tanulmányban az is benne volt, hogy a két város között ritkábban fognak a járni a buszok. A Volán szerint 2022 októberére 639-cel kevesebb busz közlekedett, és egyes járatokon 20 százalékkal kevesebb utas volt, mint korábban.

Az Átlátszó emlékeztet rá, hogy a Hódmezővásárhely és Szeged belvárosait összekötő fejlesztés előremutató, és jóval olcsóbbá teszi a két város között utazást. De mivel a beruházás EU-s támogatást kapott, fontos lenne tudni, fenntartható lesz-e a működése hosszú távon.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!