A volt úttörővasút számos remek programmal ünnepel július 31-én.


Az egykor Úttörővasútként épült Gyermekvasút, a MÁV 7-es számú vonala hétfőn ünnepli megnyitásának hetvenötödik évfordulóját. Ahogy az Én Budapestem írja, a családokat programokkal, az egykori Úttörő- és Gyermekvasutasokat pedig meglepetéssel várják.

Az jár jól, aki nem lomtalanította ki egykori vasutas igazolványát, mert

Érdemes tehát most nekiállni az ereklye felkutatásának!

A jeles napon külön nosztalgiavonatokat indítanak, gőzmozdonnyal a Széchenyi-hegy és Virágvölgy között.

Az Én Budapestem összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kisvasútról. 1947-ben hoztak határozatot egy olyan erdei kisvasút építéséről, ahol a szolgálatot gyermekek látják el. Végül a vasút első szakaszát alig egy évre rá, 1948-ban már átadták, a teljes pálya azonban csak 1950 augusztus 20-re lett kész.

A gyermekvasút mind a mai napig töretlenül népszerű,

Az lehet gyermekvasutas, aki az általános iskola 4., 5. vagy 6. osztályába jár, jó a tanulmányi átlaga (jelenleg legalább 4,0), és szülői, valamint iskolai hozzájárulással rendelkezik.

A gyermekvasutasoknak a nyolcadik osztály elvégzése után vasúti szolgálatukat is be kell fejezniük. Számukra augusztus végén ballagást szerveznek. Ezen a napon még egyszer, utoljára egyenruhában utaznak végig a vonalon, csoporttársaik, családtagjaik kíséretében. Az iskolai ballagáshoz hasonlóan minden szolgálati helyet körbejárnak, játékokban vesznek részt, majd az intézmény vezetői elbúcsúznak tőlük. Július 31-én azonban az „öreg vasutasok” is kicsit megfiatodhatnak.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!