Az iráni nő a helyiséget, ahol az ítéletet elszenvedte, „középkori kínzókamraként” írta le az azóta már nem nyilvános Facebook oldalán.


Igaz ugyan, hogy a több, mint 13 éves börtönbüntetést megúszta Roja Hesmati kurd aktivista, de az „erkölcsi” vádakkal nem tudott sikeresen szembeszállni, így 74 korbácsütést kapott. A bűne az volt, hogy fejkendő nélküli képet tett közzé magáról. A kép megjelenése után áprilisban vették őrizetbe. A hatóságok megpróbálták egyéb, politikai természetű vádakat is a terhére róni, de azokat, köszönhetően Hesmati bátorságának végül ejteni voltak kénytelenet.

Végül január 3-án Hesmati megkapta az idézést, kénytelen volt megjelenni a hatóságok előtt, ahol meg is kapta a korbácsütéseket. Azt a helyet, ahol megkorbácsolták, „középkori kínzókamraként” jellemezte.

Alig több, mint egy évvel ezelőtt, 2022 szeptember 16-án a hatóságok a kendőviselési szabályok megsértése címén őrizetbe vették a kurd származású Mahsza Aminit, aki, miután szemtanúk szerint súlyosan bántalmazták, az őrizetben meghalt. Az ezt követő tiltakozási hullám hónapokig tartott Iránban és csak a brutális hatósági fellépések tudtak véget vetni neki.

(Forrás: RTL)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!