Számos művészeti és építészeti alkotás világhírű, de ha kicsit figyelmesebben áttanulmányozzuk a történetüket, akkor rengeteg rejtélyre fény derül velük kapcsolatban.

A Bright Side-nál úgy döntöttünk, hogy összeállítunk egy listát a legérdekesebbekből. A kutatkodás eredménye lenyűgözött minket is.

1. Az Eiffel-torony tetőtéri lakása

Gustave Eiffel, aki Franciaország leghíresebb műemlékét tervezte, a legfelső szinten épített magának egy lakást. Gyakran használta pihenésre és vendégek fogadására. Egyszer valamilyen okból kifolyólag magával Thomas Edison-nal is hosszasan beszélgetett itt. Található itt konyha, fürdőszoba, két hálószoba és egy nappali, természetesen lenyűgöző panorámával. Ma múzeumként üzemel, Eiffel és Edison viaszszobrával kiegészítve.

2. A Szabadság-szobor letört láncai

Franciaország ajándékozta a szobrot az USA-nak az amerikai forradalom 100-ik évfordulója alkalmából. A szabadság, demokrácia és rabszolgaság megszüntetését szimbolizálja. Ezt jelképezik a láncdarabok a szobor lábánál.

3. Mona Lisa

Rengeteg művész reprodukálta a Mona Lisa festményt. De tudvalevő, hogy van még egy másolat, amit maga Leonardo da Vinci maga készített. Érdekes, hogy a második verziót egy kicsit más megvilágításba helyezi. Szakértők szerint ez inkább egy korábbi da Vinci mesterműi közül.

4. Matterhorn Disneylandben

Az Alpok egyik Olaszország Svájccal határos hegycsúcsát rekonstruálja Disneylandben, ami az egyik első acélvágányú hullámvasúthoz tartozik. De ez nem minden. A csúcson található egy tetőtér, mely a hegymászót számára állomásként szolgál, található itt kosárpalánk is amivel szereplők és hegymászók mulattathatják az időt.

5. A szfinx eredeti külseje

A gízai Szfinx az egyik legidősebb építmény a Földön. Eredetileg színes festékkel díszítették, ami ma már csak apró részeken maradt meg az egyik füle mögött. Volt orra is, szakálla is. Tudósok szerint a Szfinx eredetileg oroszlán vagy kutyafejű volt, és az emberfejet csak később faragták ki belőle. Ez magyarázattal szolgálna a kis fej és hatalmas test közötti különbségre.

6. Pisai ferdetorony

A torony számos rejtélynek a színhelye, és kevesen tudják, hogy ki is készítette a Pisai ferdetorony harangját. Ennek talán az lehet az egyik oka, hogy körülbelül 200 éven át készült. Történészek sokáig azt vallották, hogy Bonanno Pizano tervei alapján készült, de inkább Diotisalvi stílusára vall, aki a a hasonló stílusú keresztelőkápolnát tervezte torony szomszédságában.

7. Anglia legnépszerűbb turista látványosságának neve

Szigorúan véve, Big Ben nem a Brit Parlament tornyának, hanem a benne lévő harag neve. 2012 szeptemberéig az építmény eredeti megnevezése: A Westminsteri Palota Harangtornya volt. Most hivatalosan Erzsébet Torony. Máig nem tudni kinek a nevéhez fűződik a Big Ben harang. Egyesek szerint egy befolyásos harangkészítőjéhez, mások szerint Benjamin Counthoz, a nehézsúlyú boksz bajnokhoz.

Mi a véleményed?


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!