Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része és mindenkire tartozik.

A vörös haj nem csak különleges és ritka, biológiai háttere is eltér a többi hajszínétől, amely rendkívül sok különbséget eredményez a vörös hajúak mindennapi életében is.

Nemrég találták meg azt a gént, amelynek mutációja okozza a világ lakosságának 1-2 %-át érintő vörös hajszínt. Ez a génmutáció azonban nem csak e különleges hajszínért felelős, hanem többek között megváltoztatja a vörösek fájdalomérzékelését, és akár bizonyos betegségekkel szembeni kitettséget is.

Lássuk, miben különböznek a vörösek:

1. Fogékonyabbak a fájdalomcsillapítókra

Az a génmutáció, amely e jellegzetes hajszínt adja, felelős még egy olyan hormon kibocsátásáért is, amely az endorfinhoz hasonló hatással rendelkezik. Az endorfin számos funkciója közül az egyik a fájdalomcsillapítás. E belsőleg termelt fájdalomcsillapítónak köszönhetően a vörös hajúak agya máshogy érzékeli a fájdalmas ingereket, és fokozottabb a szervezetük opioid fájdalomcsillapítók iránti érzékenysége. Ezekből a csupán nagyon erős, akut fájdalom esetén felírt gyógyszerekből a vöröseknek kisebb adagra van szükségük, mint más hajszínű társaiknak.

redhair2

2. Jobban érzékelik a hőmérséklet változásait

A hajszínért felelős génmutáció következtében a vörösek már egészen minimális hőmérsékletváltozást is képesek megérezni, méghozzá lényegesen gyorsabban, mint a többiek.

3. Több érzéstelenítőre van szükségük

A vöröseknek általában 20%-al több érzéstelenítőre van szükségek egy műtéti, de még egy szimpla fogászati beavatkozás során is. Egy kutatás szerint emiatt a vörösek kevésbé szívesen mennek fogorvoshoz is, mert többször tapasztalják, hogy nem hat megfelelően a érzéstelenítő, így a múltból több fájdalmas fogászati élményük van.

redhair4

4. Több D-vitamint termel a szervezetük

A vörös hajúak jellemzően nagyon fehér bőrűek. Ez úgy alakult ki, hogy amikor megindult a népvándorlás Afrikából északra, az emberek bőre alkalmazkodva a kevesebb napsütéshez kivilágosodott. Míg a fekete bőrűek szervezete a nap káros UV-sugaraival szembeni védelmet erősítette (emellett kevesebb D-vitamin termelésével), addig a vörösek szervezete a kevesebb napsütés miatt hatékonyan emelte a D-vitamin termelést.

5. Veszélyeztetettebbek a Parkinson-kórra

Egy 2009-es kutatás, amelyben 130 000 ezer embert vizsgáltak 16 éven keresztül, azt találta, hogy a vöröseknek kétszer annyi esélye van Parkinson-kórra, mint sötét hajú társaiknak. Az ok egyelőre ismeretlen.

redhair5

6. A vörösek nem őszülnek

Az évek előre haladtával a vörös haj réz színű, majd szőke, és végül fehér lesz, teljesen átugorva az őszülés sötét hajúakra jellemző fázisát. Általában is jellemző, hogy a vörös haj tovább tartja meg pigmentjeit, és a vöröseknek vastagabb szálú a haja.

7. Több szex jut nekik

Ha egy vörös hajú ember belép a terembe, akkor feltűnő hajszínének köszönhetően többen veszik észre, ami ezáltal versenyelőnyt jelent számára a párkeresés során. A színekkel foglalkozó pszichológusok szerint a vörös haj jobban megemeli a másik izgalmi szintjét, mint a többi hajszín, és általánosságban a fiatalosság és termékenység mutatója, amely ezáltal összekapcsolható a több szexualitással. A vörösek előnyét az is fokozza, hogy az emberek általában vonzódnak a ritka, különleges dolgokhoz.

Ha érdekes volt a cikk és szeretnél még több hasonlót olvasni, kattints a 7köznapi pszichológia blogra!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!