Helikoptereket és földi csapatokat is bevetett a francia hadsereg, hogy ártalmatlanítsák az egyik legveszélyesebb afrikai terroristát és a belső köreihez tartozó személyeket, írja a Daily Mail a francia védelmi miniszter bejelentése alapján.

Florence Parly megerősítette, hogy még szerdán végeztek a terroristavezérrel Maliban, nem messze az algériai határtól. A francia katonák a csoport bázisán ütöttek rajta, miután minden kétséget kizáróan azonosították, hogy a táborban tartózkodik az évek óta üldözött Abdelmalek Droukdel. Az általa vezetett észak-afrikai al-Kaida szárny (AQIM) több véres akcióért volt felelős. A legismertebb a 2007-ben az ENSZ algériai irodái ellen elkövetett robbantás volt, melynek során 26 ember meghalt, 177 pedig megsérült.

Droukdelt többek között ezért az akcióért ítélték halálra 2013-ban, azóta keresték nagy erőkkel Afrikában a terroristát.

A csoport finanszírozását elsősorban külföldiek elrablásával és az értük követelt több millió dolláros váltságdíjak követelésével biztosította. Jelentős mértékben az AQIM működése miatt lett Nyugat-Afrika a világ egyik legveszélyesebbnek ítélt térsége az elmúlt években.

hirdetés

A francia fegyveresek legutóbb május 19-én fogtak el egy közismert dzsihádistát, Mohamed el Mrabatot, ugyancsak Maliban.

Az AQIM egyelőre nem erősítette meg Droukdel halálhírét.


hirdetés