Egy etikus hackert még két évvel ezelőtt feltárt egy súlyos biztonsági rést a Telekom rendszerében. Értesítette erről a céget, ahol először úgy volt, hogy állást ajánlanak neki. A férfi folytatta a sebezhetőségek keresését, erre a cég feljelentette - idézte fel a történetet a 444.hu. Az ügyész 8 év, letöltendő börtönt kért a férfira, aztán vádalkut ajánlottak neki: ha bűnösnek vallja magát, akkor megússza 2 év börtönnel, 4 évre felfüggesztve. A férfi mivel nem érezte magát bűnösnek, nem fogadta el ezt az ajánlatot, perre ment. Most született első fokú ítélet: mégis megbüntették, 600 ezer forintos bírságot kapott cselekedetéért.


A férfi jogi védelmét vállaló Társaság a Szabadságjogokért szervezet nem fogadja el a mostani döntést, ezért fellebbeznek. Mint Hüttl Tivadar ügyvéd érvel:

aki jószándéktól vezérelve a köz érdekében feltár egy komoly biztonsági hibát, nem követ el olyan cselekményt, ami veszélyes lenne a társadalomra. A büntetőjog az ártó szándékú cselekmények esetében alkalmazható. A bíróságnak fel kellett volna ismernie, hogy a védencünknek köszönhetően hárult el a biztonsági kockázat és felmentő ítéletet kellett volna hoznia. Fontos, hogy a joggyakorlat ebbe az irányba menjen, a bíróságok ismerjék fel, hogy az etikus hackerek nem követnek el bűncselekményt, ezért fellebbeztünk.

Kiemelt kép: a Magyar Telekom új székháza. MTI Fotó: Balogh Zoltán


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!