A biológusok azt hitték, a hosszúcsőrű echidnák nemébe tartozó Attenborough-hangyászsün már kihalt, azonban nemrég váratlanul videóra vették egyik példányát Indonéziában.


Az indonéziai Pápua tartományban található Küklopsz-hegységben videóra vették a kihaltnak hitt Attenborough-hangyászsün egyik egyedét. Utoljára 1961-ben látták a hosszúcsőrű echidnák nemébe tartozó, David Attenborough brit természettudósról elnevezett emlőst.

Az Attenborough-hangyászsünt a dzsungel mélyén örökítették meg az Oxfordi Egyetem munkatársai által felállított nyomkövető kamerák, amint a kis testű állat átsétál a talajon a sűrű növényzet között.

A hosszúcsőrű echidnák (vagy más néven a hosszúcsőrű hangyászsünök) tojásrakó emlősök, melyeket rendkívül ritkán lehet megfigyelni, ugyanis nagyon hatékony rejtőzködő életmódot folytatnak. Odúkban élnek, éjszakai életet élnek, és nagyon félénkek.

James Kempton biológus azt mondta, hatalmas volt az öröm a kutatócsoport körében, amikor megpillantották a felvételeken a kihaltnak hitt Attenborough-hangyászsünt, melyet 1961-ben láttak utoljára, ekkor született róla az eddigi utolsó feljegyzés. Kempton hozzátette, értesítette a szenzációs megfigyelésről David Attenborough-t is, aki „teljesen el volt ragadtatva a hírtől”.

Egyébként a görög mitológiában Echidna az egyik leghírhedtebb szörny: egy félig nő, félig kígyó lény.

Az Attenborough-hangyászsünről készült videót ITT lehet megnézni.

Forrás: LADbible


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!