Tudtad, hogy az ATM-ekkel már nemcsak felvenni, hanem akár befizetni is tudunk készpénzt? Összegyűjtöttük az ATM-ek biztonságos használatával kapcsolatos legfontosabb tippeket.

Az ATM-ek ma már szinte minden sarkon megtalálhatók, és elengedhetetlen részei lettek a mindennapi életünknek, hiszen gyorsan és kényelmesen kezelhetjük rajtuk a pénzügyeinket. A fejlesztéseknek köszönhetően, ma már nemcsak készpénzfelvételre alkalmasak, hanem számtalan további szolgáltatás is elérhető rajtuk. És bármennyire is népszerű a digitális megoldások használata pénzügyeink kezeléséhez, a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján2023 óta folyamatosan emelkedett az ATM-használat, köszönhetően a bankautomatákon elérhető egyre több funkciónak.

Nem is gondolnánk, mennyi minden intézhető ma már egy bankautomatánál azon túl, hogy bankjegyeket veszünk ki belőle. Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője elmondta: "Az OTP bankautomatáin keresztül például van lehetőség arra, hogy a sajátunkon kívül akár egy barátunk OTP Bankos számlájára fizessünk be pénzt. A képernyőn ráadásul megjelennek az utolsó 6 befizetésünk adatai, amik közül egy gombnyomással kiválaszthatjuk, hogy melyiket szeretnénk újra végrehajtani."

Ezek a gépek éjjel-nappal, hétvégén és ünnepnapon is üzemelnek, így bármikor igénybe vehetjük őket. "Ezzel nemcsak kikerülhetjük a banki sorban állást, hanem olyan időpontokban is tudjuk pénzügyeinket intézni, amikor a bankfiók zárva tart, ezzel megkönnyítve a mindennapjainkat" - teszi hozzá az OTP szakértője.

Amilyen egyszerű hozzáférnünk a bankautomatákhoz, legalább annyira fontos, hogy odafigyeljünk biztonságos használatukra is. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek abban, hogy biztonságosan használd az ATM-eket, és elkerüld a kellemetlenségeket.

1. Nézz körül, mielőtt használod az ATM-et!

Az első, amire érdemes figyelni, hogy senki ne álljon közvetlenül mögötted vagy melletted, amikor épp a PIN-kódodat pötyögöd be. Ha úgy érzed, hogy valaki túl közel van, nyugodtan kérd meg, hogy lépjen kicsit távolabb. Az ATM-nél mindig figyelj a személyes tered védelmére, hiszen a használat során érzékeny adatokat adsz meg, amelyekkel vissza lehet élni.

2. A pénzfelvétel legyen diszkrét

Amikor készpénzt veszel fel, ügyelj arra, hogy mások ne lássák, hogy mekkora összeget veszel fel az automatából. Amikor a bankjegyeket kiveszed, érdemes azonnal eltenni a bizonylattal együtt, és később egy privát helyen ellenőrizni, hogy a kért összeget kaptad-e a készpénzfelvétel során.

3. Ellenőrizd a tranzakciót!

Amikor pénzt szeretnél kivenni, mindig ellenőrizd, hogy helyesen adod-e meg az összeget és utána pedig azt, hogy a beírt összeget kaptad-e meg. Ha kérsz bizonylatot, mindig vidd magaddal, mert fontos információkat tartalmazhat. Ezen ellenőrizheted, hogy a tranzakció rendben van-e. Ha valami nem stimmel, vedd fel a kapcsolatot a kártyakibocsátó bankkal. Ugyanakkor, ha nincs szükséged bizonylatra, inkább válaszd a “bizonylat nélkül” opciót. Így csökkentheted annak a kockázatát, hogy személyes adataid illetéktelen kezekbe kerüljenek, valamint ezzel is papírmentessé teheted a pénzügyeid intézését.

4. Mi a teendő, ha mégsem akarod folytatni a műveletet?

Ha tranzakció közben meggondolnád magad, bármikor nyomd meg a piros X (Törlés) gombot, és várd meg, amíg az ATM visszatér a kezdőképernyőre, hogy biztosan megszakítsd a folyamatot.

5. Az érintéses tranzakció kényelmes - csak ne légy feledékeny!

Sok ATM kínál lehetőséget arra, hogy akár a kártya behelyezése nélkül, a bankkártya érintésével indítsd a tranzakciót az automata érintéses fizetésre alkalmas részén. Ez nagyon kényelmes megoldás, de kiemelten ügyelj rá, hogy ne hagyd ott a készüléken a bankkártyád vagy a telefonod. Távozáskor mindig ellenőrizd, hogy semmi sem maradjon az automatánál!

6. Ha gyanús az ATM, inkább ne használd!

Ha valami furcsa az automatánál, például idegen eszközt látsz a kártyanyílásnál, vagy a gép nem működik megfelelően, inkább keress egy másikat. Az is fontos, hogy lehetőleg olyan helyen használj ATM-et, ami jól megvilágított, forgalmas, és megbízható környezetben van, például bankfiókok közelében.

A cikk az OTP Bank támogatásával készült.