Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A cukor nagyon is ízletes, és aki az ellenkezőjét állítja, az nem őszinte! De mint minden dolog, amit túlzásba viszünk, a cukorfogyasztás is káros lehet az emberi szervezetre. És ha egyszer sikerül tisztán látni ezeket a káros hatásokat, a cukor iránti rajongásunk is képes lesz alább hagyni.

De honnan tudhatjuk, hogy mértéktelenül fogyasztottunk édességet? Nézzük az erre utaló jeleket!

1. Naponta kívánjuk az édességet!

Ugyanis minél több cukrot fogyasztunk, annál inkább kívánjuk, és máris benne vagyunk az ördögi körben. Ez nem azzal magyarázható, hogy az ízlelő szerveink megszokják ennek az íznek a jelenlétét, hanem azzal hogy bizonyos szinten cukorfüggőkké váltunk már.

2. Napközben egyre inkább fáradékonyak vagyunk!

Ez a túlzott cukorfogyasztás legfontosabb tünete a szakemberek szerint. Ezt a fáradságot nem tudjuk kipihenni az éjszakai alvás során sem. Minél több cukrot fogyasztunk, annál kevésbé okoz ez élvezetet számunkra. Ugyanakkor a sok cukorfogyasztás általában kevés rost és fehérje fogyasztást feltételez, ami nagymértékben befolyásolja energia szintünk csökkenését.

3. Bőrproblémák jelentkeznek!

Vagyis, ha túl sok cukrot fogyasztunk, nagy eséllyel alakulhat ki aknés és pattanásos arcbőr. A cukor által megnövekedett inzulin szint bőrpír kialakulását is eredményezheti.

4. Jellemző a gyakori hangulatingadozás!

Amikor túlzásba visszük a cukorfogyasztást a hangulatunk is ingadozik. A cukor a feje tetejére állíthatja az érzelmeinket, ez pedig hangulatingadozásokat eredményezhet, leggyakrabban morcosak leszünk tőle. Az energiaszint csökkenésével az ingerküszöbünk is megváltozik.

5. Súlyproblémák jelentkeznek!

A cukorfogyasztás nem más, mint a túlzott kalóriabevitel. Mivel nem tartalmaz rostokat és fehérjéket, ezért nem eredményezi a jóllakottság érzését, és egyre többet vagyunk képesek belőle fogyasztani. A fölöslegesen bevitt cukormennyiség, a szervezetben zsírrá alakul, lerakódik és koleszterin szint emelkedést, szív- és érrendszeri panaszokat és diabéteszt eredményez.

6. Semmi nem olyan édes, mint előtte

A túlzott cukorfogyasztás következtében az ízlelő bimbók számára egyre nagyobb mennyiségre van szükség az azonos hatás elérése érdekében, ezért a napi szinten bevitt cukoradagunk egyre csak nő, az egészségünk pedig egyre inkább romlani fog.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!