A vádirat szerint Agócs pénzért árulta az elnöki tisztséget, végül az önkormányzat egyik elnökhelyettes segített lebuktatni. ORÖ-elnök beismerő vallomást tett.


Hivatali vesztegetés miatt vádat emeltek az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke ellen - derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség szerdai közleményéből. Agócs János a nyomozás során beismerő vallomást tett.

A vádirat szerint Agócs, aki 2019 decemberében lett az ORÖ elnöke, 2022 tavaszán elhatározta, hogy elnöki pozícióját még a ciklus lejárta előtti lemondással pénzzé teszi, és az elnökséget átjátssza annak a képviselőtársának, aki hajlandó ezért fizetni.

Az elnök ezért 2022 nyarán

Miután a képviselő visszautasította Agócs felvetette, hogy a képviselővel jó kapcsolatot ápoló másik képviselőt kellene megkérdezni az ajánlatról.

Az elnök az ajánlatával a másik képviselőt is megkereste azt is vállalva, hogy megegyezésük esetén helyettesítésével a pénzt átadót bízza meg, és támogatókkal biztosítja az elnökké választásához szükséges képviselői többséget is.

A kisebbségi vezetőt végül tavaly szeptemberben tartóztatták le, miután a kenőpénz átadásakor tetten érték egy kecskeméti csárdában. Az ORÖ egyik elnökhelyettese, ifjabb Farkas László, Tiszabura polgármestere a Népszavának elismerte: ő volt az, aki a hatóságokkal mindvégig együttműködve 18 millió forintot adott át neki annak fejében, hogy Agócs lemond a javára az elnöki posztról.

Agócsot két hónap után kiengedték a letartóztatásból.

Az ügyészség közleményéből az is kiderül, hogy

Az ügyészség vádiratában beismerés esetére 6 év börtönt és 6 év közügyektől eltiltásra, valamint 2 millió forint pénzbüntetésre tett javaslatot.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!