Tavaly júniusban 130 ezerrel kevesebb regisztrált álláskereső volt az idei 376 ezerhez képest, ami azt jelenti, hogy 51,6 százalékkal nőtt a számuk - írja a Portfolio.hu.

Az elmúlt 10 évben eddig csökkenő tendencia volt az álláskeresők számát tekintve, azonban a koronavírus okozta vészhelyzet mindezt megtörte. Utoljára 2016-ban volt ennél súlyosabb munkanélküliség.

A múlt hónapban 57,8 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes hivatalnál, ebből az első alkalommal regisztrálók aránya 12,8 százalékot tett ki.

Mindössze egy hónap alatt, májusról-júniusra 13 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest pedig több mint 110 ezerrel.

hirdetés

Valószínűleg ennél sokkal több álláshely szűnt meg (nagyságrendileg 200 ezer), de sokan voltak, akik már időközben munkát találtak.

Az álláskeresők közül nagyjából 200 ezren voltak jogosultak pénzbeli ellátásra, 62,6 százaléka álláskeresési ellátásban, 37,4 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült.

Azonban körülbelül 176 ezer fő semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.


hirdetés