Azokat az otthonos éttermeket kerestük, ahol a megszokott ízek magas minőséggel párosulnak.

Magyar étterem vagy magyaros étterem?

A legjobb húslevest mindenkinek a saját mamája, anyukája vagy főzőtudományáról híres családtagja készíti. Mégis sokszor vágyunk otthonos éttermekbe. Hiszen a klasszikus, magyaros fogásokat nem lehet megunni.

Nem is beszélve arról az esetről, amikor egy külföldi barátunknak kell megmutatni országunk tányérba töltött esszenciáját.

Segítő szándékkal mutatjuk hát meg nektek mi is kis toplistánkat, amiben remek budapesti, magyaros helyek közül válogathattok.

Elég sok dologban különböznek is egymástól. Van, amelyikben az újragondolt ételek kapnak hangsúlyt, és van, ahol a tradíció áll mindenek felett. Válasszátok azt, amelyik közelebb áll a ti igényeitekhez.

Abban viszont biztosak vagyunk, hogy mindegyik helyen otthonosan érezhetitek magatokat.

5 jó magyaros étterem Budapesten:

Gléda Vendéglő

Míg a pesti oldal szinte már zavaróan sok lehetőséget kínál, Budán kevesebb hely válik megkerülhetetlenné, ikonikussá, olyan hellyé, ahova szívesen visszajár az ember. De Deli János vendéglője, a Gléda ilyen.

Az elmúlt időszakban komoly átalakuláson estek át. Mind a vendégtér, mind pedig az étlap megújult. A vegán vonal erősítésében Krasznai Norbert nyújtott hathatós szakmai segítséget, de nem ritka, hogy olyan ételek is felbukkannak a táblás ajánlatok között, mint Bíró Lajos rántott pacalja.

Az étterem új ruhája letisztult, barátságos és otthonos. Pont az a fajta hely, ahol korosztálytól függetlenül jól érezhetjük magunkat.

Érdemes a ház saját italával indítani a vacsorát, ami egy kiváló, 100% hárslevelű pezsgő.

Az étlapon mindenkire gondoltak: vegánok, vegák, gyerekek és az alakjukat féltők is tudnak miből válogatni, de a klasszikus, magyaros fogások azért mindent visznek.

Már az előételes szelekció is erős, de a tökéletes marhahúsleves, vagy a házi tésztával kínált harcsapaprikás biztosan visszatérésre sarkall majd minket.

Nagybetűs vendéglátás, és hagyományos ízek: Törzshelygyanús étterem!

Cím: 1037, Mikoviny utca 2-4.

Gettó Gulyás

A Gettó Gulyás helyén régen a Szóda állt. Aki 2006-tól szórakozott a budapesti éjszakában, az pontosan tudja, hogy milyen kultikus hely volt. Aztán a tulajdonosok pont jókor, és remek érzékkel váltottak koncepciót 2016-ban, és a Gettó Gulyásnak azóta töretlen a népszerűsége.

A pörköltöző alnévvel illetett hely egyaránt fent van a külföldiek kívánságlistáján és a magyarokén is.

(Ezt történetesen több alkalommal, a saját szememmel volt szerencsém lekövetni.)

A klasszik leveseken, a velőscsonton és a hortobágyin kívül paprikásból és pörköltből is rengeteg opció van. Ráadásul a belvároshoz képest abszolút szolid árakon is dolgoznak.

A berendezést és dekorációt jó ízléssel, és megannyi humorral álmodták meg. Annyira erős a hely kisugárzása, hogy szavakba foglalni nem is lehet igazán. Benne van a romkocsmás lazaság, de a tradíció is. A tökéletesen házias ízek mellett pedig kiváló párlatok és borok is kísérhetik a vacsoránkat.

Cím: 1077, Wesselényi u. 18.

Hoppá Bistro

A 2021-es Michelin-tányér után 2022-ben ismét Michelin-elismerésben részesült a Hoppá! Bistro, így nem kérdés, hogy a város legjobb helyei közé tartoznak.

A fine diningtól, a túl modern konyhától, és a nyakatekert ételektől sokan tartanak, de ez az étterem a kétkedőket is képes lehet meggyőzni, hogy nem ördögtől való a hagyományos ízek újragondolása.

A Hoppá Bistróban a magyaros ízek és francia vonások találkoznak modern tálalásban, de például a csirkepaprikásuk összességében mégis hozza azt az ízkombinációt, amihez gyerekként hozzászokhattunk. Csak díszesebb és krémesebb lett, ami kifejezetten jól áll neki.

A Hoppában fontos szerephez jutnak a lokálisan beszerzett, magyar alapanyagok, emellett pedig nagy hangsúlyt fektetnek a magyar borok népszerűsítésére, és még a Bányai farm kávéiba is belekóstolhatunk náluk.

Ha pedig ízlenek Irtó Márton séf ételei, akár haza is vihetjük őket e-book formájában: csak fel kell iratkozni a hírlevelükre.

Cím: 1051, Október 6. u. 15.

TATI Farm to Table

A TATI a nyüzsgő belváros egyik legfrissebb étterme, ahol a "farm to table" koncepció uralkodik. Farm to table: amikor az étel a legrövidebb úton jut el a termelőtől a fogyasztóig. Így az asztalra magas minőségű, helyi gazdaságokból származó összetevőket tartalmazó fogások kerülnek.

A hangulat egyszerre modern és romantikus. Meleg fények, szalmabálák a borhűtő tetején, régimódi gyertyák és kerámiák. És egy félbevágott lószobor a falon, ami egy létező paripáról, Tatiról, a hely névadójáról lett mintázva.

A séf Gáspár Attila, aki Angliában és Norvégiában szerzett tapasztalatait ötvözi a magyar konyha ízeivel. Éppen ezért kell óvatosan bánnunk a magyaros jelzővel, hiszen ezen a helyen is bőven van csavar az ételek tekintetében.

A paprikás csirke mondjuk pont teljesen hagyományos. Még friss, ecetes saláta is jár hozzá. De ott van például a tejfölös krumplifőzelék, ami bárány csevappal és tárkony pesztóval van megkoronázva, és nagyon más, mint egy menzás étel, de pont az a jó benne.

Az ebédmenü és a vacsora mellett a TATIba érdemes borozgatás és koktélozás miatt is érkezni. Italfronton is a természetességre törekednek!

Cím: 1074, Dohány utca 58-62.

Gundel Cafe Patisserie Restaurant

A Gundel 1894-ben nyitotta meg először kapuját, és 1910 óta viseli Gundel Károly nevét, aki a mai magyar konyha alapjait tette le. 2021 májusában elindult egy folyamat, melynek végén, 2021 decemberében megújult belső térrel, és átgondolt konyhával nyitott újra az étterem, és végre olyan pompásan ragyog, ahogy azt megérdemli.

A berendezés és a design lenyűgöző. Az otthonos, kávéházi hangulat, valamint az elegáns és tradicionális éttermi érzés egyszerre jelenik meg a falai között. Reggelizni és kávézni is tökéletes választás, de a klasszikusokat itt kóstolhatjuk meg első kézből.

De gulyáslevest, bélszínt, kacsát vagy éppen somlóit is nyugodt szívvel rendelnék. Főleg miután találkoztam a Gundel palacsintájukkal, ami ez előtt az élmény előtt sokkal szolidabb édességként élt az emlékezetemben.

Cím: 1146, Gundel Károly út 4.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!