Nem annyira meglepő, hogy a történelem során sokszor kaptak rajta hazugságon különböző embereket. Hiszen sokan füllentünk, vagy akár hazudunk nap mint nap. „Ötre ott vagyok.” „Elolvastam a szerződési feltételeket.” „De jól áll ez a farmer!” Ugye, mennyire ismerős mondatok?

De arra nem számít senki, hogy ezek a füllentések esetleg megváltoztatják a történelem menetét. A következő 5 esetben pedig pontosan ez történt.

1. Jézust egy fondorlatos levél következtében ábrázolják fehér bőrrel

Igaz, hogy Jézus a Közel-Kelet szülötte, mégis minden képen sokkal inkább hasonlít a Jézus Krisztus Szupersztár Ted Neeley-jére, mint Hajím Topól izraeli színészre. Hogy miért ábrázolják Isten bárányát fehér bőrrel? Minden egy állítólagos levéllel kezdődött.

Publilius Lentulus, aki Jeruzsálem kormányzója volt Poncius Pilátus idején, állítólag írt egy levelet, amelyben leírta Jézus külsejét. A levél a XV. században jelent meg nyomtatásban, Szent Anzelm egyik művében. A kormányzó Jézust a következőképpen jellemezte: „közepes termetű, haja színe akár az éretlen mogyoróé, és majdnem takarja a fülét. Arca ránctalan, tiszta, és halovány színe teszi oly gyönyörűvé.”

Ezek a sorok szolgáltatták az alapot a reneszánsz festők által elképzelt Jézus megformálásához, mely aztán a nyugati ábrázolásmód modellje is lett.

A levélben azonban annyi ostoba hibát fedeztek fel, hogy már csak csodálkozni tudunk, miért is hitték el annyian a benne foglaltakat. Eleve nem is jelent meg abban a forrásban, amit állítottak, hanem csupán apokrif irat formájában. Másodsorban, Jeruzsálemben nem is volt kormányzó. Harmadrészt, Publilius Lentulus nevű személy sem létezett. Végül, de nem utolsó sorban, a levél olyan nyelven íródott, amit akkor még nem is ismertek.

Mindezek ellenére Jézust a mai napig fehér bőrrel képzeljük el, és így is ábrázolják.

2. Michelangelo hamisítóként kezdte pályafutását

Michelangelo 1492-ben még csak nyomorgó ifjú művész volt. Hogy valamiből megéljen, utazgatott Itáliában, hogy új pártfogókat keressen. De az emberek átsiklottak Michelangelo zseniális művészete felett, és ehelyett régi klasszikus szobrokat vásároltak. Michelangelo ezért tervet kovácsolt: ha az emberek ókori római szobrokat akarnak, majd hamisít nekik. Egyik ilyen hamisítványa volt az alvó Cupidóról készült szobrocska is. A későbbi mester, hogy műve antik szobornak látsszon, elásta, majd durván összekarcolta. Eleinte sikerült is megtévesztenie a szobrot megvásároló Riario kardinálist.

Michelangelo megúszhatta volna szárazon, de jobb művész volt, mint hamisító.

Amikor visszatért a kardinális házába, elárulta neki, hogy a szobor az ő műve volt.

Riario először dühbe gurult, hogy becsapták, de aztán felülkerekedett benne az elismerés érzése. Lenyűgözte, hogy az ifjú szobrász mennyire mesterien másolta le a görög klasszikusokat, és ő lett Michelangelo új pártfogója.

3. Az áprilisi tréfa, ami útjára indította a spiritualizmust

A spiritualizmus az 1800-as évek közismert hiedelemrendszere volt. Sokan ma is hisznek a legfőbb alapelvekben. Például abban, hogy bizonyos tárgyak, médiumok vagy szellemtáblák segítségével beszélgethetünk a holt lelkekkel. Hitük megingathatatlan, pedig időközben kiderült, hogy humbug volt az egész.

1848-ban történt, hogy Maggie Fox és kishúga, Katy meg akarta ijeszteni az édesanyját. Elkezdtek kopogni a falakon, és azt mondták anyjuknak, hogy a házat rendszeresen kísértet látogatja. Lerakták a kezüket az asztalra, és közben összeszorított lábujjukkal kopogni kezdtek a padlón. A kislányok, hogy teljesen meggyőzzék anyjukat, hogy kísértet járkál a házban, néhány szem almára zsinórt kötöttek, és ledobták őket a lépcsőn.

Maggie és Katy március 31-én tette fel az i-re a pontot. Azt állították, hogy beszélni fognak a szellemmel. Ezt szánták utolsó kis trükkjüknek, és el akarták mondani, hogy április elsejei tréfa az egész. Az anya viszont teljesen ledöbbent, hogy miként tudhat a szellem ennyi mindent az életükről.

Átrohant a szomszédhoz, és áthívta, hogy kérdezzen ő is a szellemtől.

Ekkor a lányok megijedtek, hogy bajba kerülnek, ha kiderül a csalás, és folytatták a játékot.

A következő néhány hét során még több szomszédot invitáltak meg szellemekkel társalogni. Persze mindenki hasonló kérdéseket tett fel. Ugyanabban az évben hasonló állítólagos médiumok tűntek fel az ország különböző pontjain.

4. A romantikus mozgalom valójában egy beugratásból indult útjára

Az 1800-as években a romantika új filozófiai irányzat lett, amelynek az volt a mozgatórugója, hogy nyúljunk vissza a múltba. A mozgalom egyik megalapítója James Macpherson volt, aki valóban visszanyúlt a múltba, mivel állítólag rábukkant egy XIII. századi poéta, Osszián műveire. A versek Fingal legendás gael mítoszának hőstetteiről szóltak.

A versek szokatlan versszerkezetük miatt hihetetlenül népszerűek lettek. Thomas Jefferson annyira imádta őket, hogy megtanult gael nyelven. Napóleonra olyan ösztönző erővel hatott, hogy elvitte magával a csatába. Még azt is elrendelte, hogy fessék meg bizonyos jeleneteit. Diderot, Goethe, Byron, Coleridge, Wordsworth, Walter Scott és Yeats mindannyian Osszián verseit nevezték meg inspiráló erőként. Még Felix Mendelssohnt és Franz Schubertet is megihlette a rejtélyes poéta.

A versek ugyan új korstílus születését eredményezték, viszont kiderült, hogy az egész csalás volt.

Osszián nem is létezett. Maga Macpherson írta a verseket. Annyi a közük a múlthoz, hogy korábban keletkezett versekből vett át hozzájuk sorokat. A verseket eredetileg angolul írta, majd lefordította gael nyelvre, és vissza angolra, a hitelesség kedvéért. Szó, ami szó, jól sikerültek.

5. Egy szélhámos náci tudós is hozzájárult, hogy megdöntötték Juan Perón uralmát

1949-ben Argentína hőn szeretett elnöke, Juan Perón azt akarta, hogy országa legyen a következő atomnagyhatalom. Ehhez felbérelt egy tudóst, Dr. Ronald W. Richtert. Richter ideális választásnak tűnt. Azt állította magáról, hogy magas rangú náci tudós, és a világ egyik legkiválóbb atomenergiai szakértője. A valóságban csak egy osztrák volt, aki hat hónapig robbantómesterként dolgozott.

Richter egy éven át folytatta sikerrel kisded üzelmeit. Perón aztán kíváncsi lett, hova tűnik a pénze, és Richtert elkezdte kérdezgetni, történt-e már valami áttörés. Richter azzal hencegett, hogy nem csak hogy sikerült létrehoznia a maghasadást, de lehetetlen küldetést is teljesített: szabályozta is. Természetesen azt kérte Peróntól, hogy kezelje diszkréten a részleteket. Perón viszont nem bírta magában tartani, és 1951 márciusában világgá kürtölte a hatalmas áttörést.

Tudományos körökben igencsak szkeptikusan fogadták a hírt. Richter, hogy bizonyítsa igazát, látványos bemutatót tartott, ahol valójában TNT segítségével idézett elő robbanást. Persze senkit sem sikerült meggyőznie. Ráadásul jelentkeztek valódi náci tudósok – többek közt Werner Heisenberg –, akik azt állították, sose hallottak Richterről. A katonaság nyomozást indított az ügyben, amely során kiderült, hogy

Richter semmiféle előrelépést nem ért el, ellenben Argentínának többmilliárdos költséget termelt.

Richtert letartóztatták, és végül katonai puccsal megdöntötték Perón hatalmát. A puccsnak ugyan nem ez volt a fő oka, de azért belejátszott, hogy az elnök hosszú ideig egy hamis nukleáris programot finanszírozott, ami az országnak csak felesleges költséget jelentett.

Forrás: ListVerse



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!