Ha allergiáról van szó, általában az ételallergiákra gondolunk, amikor komoly tüneteket okozhat egy-egy jóízűen elfogyasztott fogás. Vagy ott van a pollenallergia, amikor a fél ország tüsszög, prüszköl és befullad a szezonális pollenektől. És persze a szőrallergia sem ritka sajnos, amikor már majdnem attól is elkezd folyni az orra az érintettnek, ha ránéz egy macskára.

Pedig egészen más jellegű dolgokra is lehetünk allergiásak. Neked ismerős valamelyik a következő felsorolásból?

Hidegkiütés

A legtöbb ember nem kedveli a hideget, de a hidegkiütésben szenvedőknek valóságos pokol a téli időszak. A tünet lehet bőrpír, duzzanat, viszketés, de akár sokkal komolyabb is, mint például a fejfájás, hasmenés, szapora szívverés és túlérzékenység.

A legtöbbször egyszerű hidegstimulációs vizsgálattal diagnosztizálható: műanyag tasakban jégkockát tesznek a karra öt percig, és megfigyelik a hatást. Persze vannak sajátos esetek, mint a késleltetett hidegkiütés, amikor a stimuláció után 3-24 órával jelentkezek a tünetek, illetve a lokális hidegkiütés, amikor a testnek csupán bizonyos területén észlelhetőek a következmények.

Terhességkor fellépő herpes gestationis

A várandósság egyébként sem egyszerű időszak, de akik herpes gestationisban szenvednek, különösen megsínylik. Egy olyan autoimmun betegségről van szó, amely jellemzően a terhesség közepe vagy vége felé alakul ki. Piros pörsenések jelennek meg a köldök körül, amelyek aztán gyorsan szétterjednek a testen.

Sajnos semmivel nem lehet megelőzni, így a kezelés csupán a tünetek enyhítésére irányul. Szerencsére a tünetek általában a baba megszületése után néhány héttel megszűnnek.

Rezgésallergia

Az ilyen allergiában szenvedőkön akkor jelentkeznek a kiütések, a viszketés, a bőrpír és más, hasonló tünetek, ha a bőrük rezgésnek, dörzsölésnek vagy vakarásnak van kitéve. Különösen súlyos esetben ez a betegség akár kimerültségérzetet, fejfájást, fémes ízérzékelést, homályos látást és gyengeséget is előidézhet.

Olyan hétköznapi dolgok is előidézhetik, mint a törölközés, vagy egy rázósabb kocsikázás. A különös kór mögött egy DNS-mutáció áll.

Kiütés a víztől, vagyis a vízallergia – Aquagenic Urticaria

A víz elfogyasztása nekik sem okoz gondot, ám ha a bőrük érintkezik vízzel, akkor máris megjelennek az allergiás tüneteket. Legtöbbször viszkető csalánkiütésekkel jár, ritkábban előfordulhat akár fulladás is. Az ebben szenvedők csak nagyon ritkán tudnak például zuhanyozni (és akkor is mondjuk 10 másodperc alatt lezavarják az egészet), figyelniük kell rá, hogy minél kevésbé izzadjanak, és hogy véletlenül se ázzanak meg az esőben, ugyanis nem csak a tiszta víz váltja ki a tüneteiket.

Szerencsére nagyon ritka betegség, körülbelül 50 dokumentált esetet ismerünk. A nők gyakrabban esnek áldozatául, a tünetek jellemzően a pubertáskorban vagy nem sokkal az után jelentkeznek. Van olyan páciens is, akinél a szülés után fellépő hormonváltozás miatt jelent meg a betegség.

gyerekek

Illusztráció - Fotó: Pixabay

Spermaallergia

Igen, ez egy nagyon is komoly allergia, nem pedig ürügy a szex kerülésére! Becslések szerint csak az Egyesült Államokban mintegy 40 ezer nőt érint. Elvileg férfiak is allergiássá válhatnak a saját spermájukra, de erről nem tudni, hogy mennyire gyakori betegség.

A tünet lehet bőrpír, fekély, kiütés és égető érzés. A spermaallergiában szenvedő nők antitesteket is termelhetnek, amelyek megtámadják a spermiumokat, és így megakadályozzák a teherbeesést. A reakciót egy - a spermiumok folyékony részében található - speciális protein váltja ki. A betegség diagnosztizálása nagyon egyszerű: ha óvszerhasználat mellett a tünetek elmúlnak, egyértelmű a helyzet. Speciális injekciókkal lehet kezelni – vagy rá kell szokni az óvszerhasználatra.

Forrás: Listverse



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!