A Hamász által elrabolt tizenhárom izraeli túsz pénteken szabadult ki, miután Izrael és a Hamász megállapodtak a tűzszünetben. Az izraeli védelmi miniszter azt mondta, hogy rövid szünet után teljes erővel folytatják majd a harcokat.


A kilenc nőt és négy gyermeket azután engedték szabadon, hogy a harcoló felek aláírták a katari tárgyaláson alapuló, négynapos tűzszünetet, amely helyi idő szerint péntek reggel 7 órakor kezdődött.

Alig több mint kilenc órával később az első túszokat átadták a Vöröskeresztnek a dél-gázai rafahi átkelőnél.

Sajnos a kilencéves ír-izraeli Emily Hand családja számára nem ért véget a stressz és aggodalom, mert ő nem volt rajta a 13 túsz listáján, akiket október 7-én raboltak el a Nir Oz és a Nerim kibucból.

A szabadon engedettek között volt a 79 éves Channah Peri is, akinek brit fiát, az 51 éves Nadav Popplewellt még mindig fogva tartják. Kiszabadult még Doron Katz Asher (34) és lányai, Raz Asher (4) és Aviv Asher (2), Daniele Aloni (44) és lánya, Emilia Aloni (6).

A 78 éves Ruth Munder, lánya, az 54 éves Keren és kilencéves unokája, Ohad is szabadult, ahogy a 72 éves Adina Moshe, a 76 éves Chana Katzir, a 78 éves Margalit Moses valamint a 85 éves Yafa Adar is.

A múlt hónapban a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport azt mondta, hogy Katzir asszony meghalt, ám erről utólag kiderült, hogy csak kegyetlen pszichológiai nyomásgyakorlás volt.

Az izraeliek szabadon bocsátása előtt Yoav Gallant védelmi miniszter megfogadta, hogy továbbra is bosszút áll a meggyilkolt izraeliekért. Ahogy fogalmazott: „Rövid szünet után teljes katonai erővel folytatjuk a harcokat. Nem állunk meg, amíg el nem érjük céljainkat: a Hamász megsemmisítését és a túszok hazaszállítását Gázából Izraelbe. 240 túsz van fogságban, és ezt nem fogadhatjuk el és nem tolerálhatjuk.”

Gallant és Benjamin Netanjahu miniszterelnök, akit kritika ért a helyzet kezelése miatt, egy tel-avivi bunkerből nézte végig a kiszabadítást.

A Hamász által közzétett felvételeken a terrorista csoport tagjai símaszkban és testpáncélban voltak, amikor átadták a túszokat a Nemzetközi Vöröskeresztnek.

A 13 szabadon engedett személyt a Gázai övezet déli részén, Khan Yunis közelében tartották fogva, mielőtt átvitték őket Egyiptomba, majd onnan egy izraeli légibázisra szállították őket, mielőtt helikoptereken az ország kórházaiba jutottak el.

A kiszabadított palesztinok között volt a 38 éves Asraa Jabas is, akit 11 év börtönbüntetésre ítéltek egy 2015-ös sikertelen öngyilkos merénylet után Jeruzsálem közelében. Az incidens során súlyos sérüléseket szenvedett, és egy rendőr is súlyosan megsérült. Jabas felháborodást váltott ki azzal, hogy követelte Izraeltől, hogy fizessen a plasztikai műtétjéért.

A Corriere della Sera olasz lapnak adott interjújában testvére, Suhaib azt mondta: „A rendőrség azt mondta nekünk, hogy ne ünnepeljük a szabadon bocsátását, és ne osztogassunk süteményeket.” Az egyik palesztin fogoly, Marah Bakeer azt mondta, hogy magánzárkában tartották, és semmit sem tudott a gázai helyzetről. Elmondta azt is, hogy a csere híre meglepetés volt. Ez a megállapodás sok ember halála árán jött létre, ami szerinte „nem ad okot az ünneplésre”.

A túszokat hírszerző tisztviselők fogják kihallgatni egy katonai bázison, akik a lehető legtöbbet akarják tudni arról, hogy hol tartják a többieket. A túszok újabb csoportját várhatóan ma délután engedik szabadon.

(Forrás: Daily Mail)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!