Technikai akadálya nem lenne a kiemelésnek. A Malév 240-es járata 1975-ben zuhant a tengerbe, miután támadás érhette. Azóta is fájdalmasan keveset tudni a katasztrófáról.


1975. szeptember 30-án zuhant a vízbe a Malév 240-es járata, miután nagy valószínűséggel terroristák lőtték le Libanon felett. Az összes utas és a teljes személyzet meghalt, holttestük pedig a tenger mélyén fekszik – bár egyes hírek szerint a helyi hatóságok néhány áldozatot kiemeltek.

A gépen tartózkodott Németh László felesége is, aki stewardessként dolgozott a nemzeti légitársaságnál. Az idős férfi a mai napig nem tud belenyugodni, hogy párja holtteste sosem került elő.

„Az igazság nem titok” – mondta a Blikknek Németh László.

– tette hozzá az özvegy.

Egyes hírek szerint ugyanis a Malév 240-es fegyvereket, illetve a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) vezetőit és kiképzett harcosokat szállított a fedélzetén, amivel a Szovjetunió az Izrael ellen harcoló palesztinokat akarta támogatni.

A repülő szeptember 29-én, 22.40-kor kapta meg a felszállási engedélyt, több mint hét órával az eredetileg kitűzött indulás után. Pontosan négy órával a felszállást követően szakadt meg a rádiókapcsolat, mindössze 10 kilométerre a célreptértől, Bejrúttól. A Tu-154 roncsai a tenger fenekén, a brit királyi légierő tisztje, Tom Norcross tájékoztatása szerint 800-1000 méter mélyen fekszenek.

Német László szerint a kiemelésnek nem lenne technikai akadálya. „Ez azonban mind a mai napig nem történt meg, noha már a katasztrófa után érkezett volna ehhez külföldi segítség. Szinte az összes politikustól van részvéttáviratom, mindenki megígért mindent, mégsem történt soha semmi. Az hajt ennyi év után is, hogy el akarom érni: tartsák szem előtt a legalapvetőbb emberi jogot, az élethez való jogot. Azoktól az emberektől, akik meghaltak a gépen, ezt vették el. Ragaszkodjunk ahhoz az elvhez, hogy senkit nem hagyunk hátra, mert a gép utasainak és a személyzetnek is jár a végtisztesség, amit 48 éve nem kaptak meg” – meséli keserűen a férfi.

Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter 2007-ben Répássy Róbert fideszes képviselőnek válaszolva azt írta: gyakorlatilag minden, a katasztrófával kapcsolatos irat eltűnt, a szerencsétlenség oka nem állapítható meg. Ugyanakkor van két, 2003-ban keltezett irat, amelyek – a szerencsétlenséggel közvetlenül nem összefüggő tartalmuk miatt – szigorúan titkosnak minősülnek.

A bejrúti Malév-gép katasztrófája mindmáig a világ legnagyobb olyan repülőgép-szerencsétlensége, amit nem követett nyilvános kivizsgálás – emlékeztet a Blikk.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!