Helyi idő szerint csütörtök hajnalban szállt le a Csang'o–5 kínai holdszonda az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen, amely sikeresen teljesítette küldetését és több kilogrammnyi talaj- és kőzetmintával ért vissza a Földre - írja a Space News.

A szonda útja november 24-én kezdődött, az USA és a Szovjetunió után Kína a harmadik ország, amely leszállt a Holdon. A kínai holdistennőről elnevezett szonda az Oceanus Procellarum nevű lávamezőn fogott bele az anyaggyűjtésbe, amely során lyukakat fúrt a talajba, robotkarja segítségével mintákat vett belőle, majd a felszállóegységbe helyezte őket. Egyaránt gyűjtött mintát a felszínről és a két méteres mélységből is.

Előzetesen négy kilogrammnyi mintát reméltek, azonban úgy kalkulálnak, hogy kettőt gyűjtött össze a Holdon töltött két napja alatt

- írja a Metro.

A begyűjtött minta felbecsülhetetlen értékű a kínai tudósok számára. Az anyagokat a Csangsa városában található Hunan Egyetemre szállítják, ahol szakértők vizsgáljak majd meg őket. A kínaiak azt ígérik, hogy az eredményeket az egész világgal megosztják.

hirdetés

Utoljára 44 éve, 1976 augusztusában kerültek a Földre holdkövek a szovjet Luna–24 holdszonda jóvoltából.

A Hold azonban nem maradt elhagyatott: a másik kínai szonda, a Csang'o 4 a bolygó sötét oldalán halad jelenleg.



hirdetés