A nemi erőszak és gyilkosság miatt halálra ítélt férfi a szökés után új néven megházasodott és gyereke is született.


42 évig sikertelenül kereste a rendőrség azt a vietnami halálraítéltet, aki még 1980. október 3-án szökött meg a börtönből, írja a Unilad. Vo Van Bát 1977-ben ítélték halálra nemi erőszak és gyilkosság miatt.

A körözött férfi a szökés utáni évtizedekben az ország déli részén élt több helyen is. Időközben új nevet vett fel, megnősült és gyereke is született. A 42 évig sikertelen hajtóvadászat végül idén december 16-án zárult le: a szökevény nyomára bukkantak a rendőrök és elfogták.

Az időközben Nguyen Van Tura átnevezett bűnöző mindössze néhány órányi autóútra élt attól a börtöntől, ahonnan 1980-ban megszökött. A férfi elfogásáról és a nyomozásról sem közölt részleteket a rendőrség.

Vietnam halálbüntetésekkel kapcsolatos politikája ellentmondásos, mivel a délkelet-ázsiai országban a világon az egyik leggyakoribbak a kivégzések. A kivégzettek pontos száma ugyanakkor nem ismert, de jogvédő csoportok szerint nem sokkal maradnak el Kína és Irán mögött.

Az országban meglehetősen szigorúak a törvények. Halálbüntetés járhat akár a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekért is. Az év elején két embert azért küldtek a halálsorra, mert drogos rave bulit tartottak egy pszichiátriai osztályon, az egyik beteg pedig dj-pultot, stroboszkópot és hangszórókat szereltethetett a szobájába. A két engedékeny őrt végül elfogták és halálbüntetést kaptak, a többi érintett pedig életet végéig börtönbe került.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!