"Ismét megközelítették a hazai üzemanyagárak a 400 forintos szintet, miután a benzinárak tíz nap alatt több mint 20, a gázolajárak pedig több mint 10 forinttal emelkedtek" - írja a Portfolio.

A lap szerint az olajárak emelkedésével párhuzamosan zajló drágulás folytatódhat,

szerintük így hamarosan ismét 400 forint fölé emelkedhetnek az árak.

Mint arról mi is beszámoltunk, április 3-án benzináremelés volt, a benzin literenkénti átlagára 386 forintra, a gázolajé 394 forintra nőtt. Ez azt jelenti, hogy másfél hét alatt 20 forinttal lesz drágább a benzin. Az üzemanyagok ára ezt megelőzően március végén változott, amikor benzin literje 6 forintos emeléssel 377 forintra, a gázolaj literje 2 forintos emeléssel 389 forintra drágult.

"Ha 2019 eddig eltelt részét nézzük, a benzin már 50 forintos emelkedésnél tart, míg a dízel körülbelül feleekkora mértékben drágult. A jelenség mögött három fő ok áll: az olajárak mozgása, a dollár/forint árfolyam változásai, valamint az üzemanyagok iránti kereslet és kínálat eltérő alakulása" - áll a Portfolio elemzésében.

A benzinár az utóbbi években hullámzóan alakult, nagyobb kilengésekkel. Most többek közt a venezuelai helyzet vagy az amerikai kormány irán ellen tervezett szankciói is befolyásolják a piacot.

A POrtfolio azt is írja, hogy a várakozások szerint 2019 második félévében fordulat jöhet az olajpiacon, csökkenhetnek az árak, de ennek pontos előrejelzése a bizonytalansági tényezők miatt nehéz.