Az OMSZ határozottan visszautasítja az orvos vádjait, aki viszont szervezési hibákat emleget.


Szinte alig volt valaki, az elmúlt napon ne találkozott volna a Facebookon Spányik András orvos bejegyzésével, amiről korábban mi is írtunk. Ebben azt írja meg, hogy édesanyja élettársa stroke-ot kapott, de a mentők csak közel 40 perc alatt értek ki hozzá – holott ő maga személyautóval is 18 perc alatt megtette az utat hozzá.

„Egy agyi artériája elzáródott, és ezt rögtön tudtam, mert édesanyám elmondta, hogy beszédzavar, és mozgásproblémák alakultak ki a férjénél” – írta az egykori sürgősségis orvos, ma foglalkozás-egészségügyi szakorvos és pszichoterapeuta. Hozzátette: „Letettem a telefont, és értesítettem a budaörsi ügyeletes kollégáimat, akik néhány percen belül a helyszínen voltak, és azonnal riasztották a mentőszolgálatot”.

Budaörsön mentőállomás is van, ahonnan azonban csak a többedik jelzés után indult el a mentő a beteghez. Spányik állítása szerint a központi mentésirányítás vezénylésére vártak.

– mondta. Azt is pontosan tudja, hogy a hívás idején két szabad mentőkocsi is volt az állomáson.

„Miért vettek el 40 perc esélyt egy ember életéből szervezési hibák?” – tette fel posztjában a kérdést az orvos.

„Tartok tőle, és ez nemcsak ebben a helyzetben, hanem más helyzetben is, hogy ha nincs orvos a családban és mondjuk nem az ország legfejlettebb régiójában vagyunk, ahol elég sok a mentőautó és közel vannak a kórházak, a jó kórházak, akkor ez a helyzet még rosszabb. Én azokért az emberekért szóltam elsősorban, akik valószínűleg ebben a helyzetben vannak” – ezt már az RTL Híradójának nyilatkozta.

Az Országos Mentőszolgálat azonban cáfolja Spányik András szavait. A Telex kérdésére Győrfi Pál szóvivő határozottan elutasította a vádakat. „A mentésirányítási rendszer dokumentált és hitelesített adatai szerint 2023.04.24-én, 07 óra 49 perckor az első ellátók kértek mentőt a beteg kórházba szállításához stroke gyanúja miatt. A mentőegység a megadott címre 08 óra 10 perckor kiérkezett, majd a beteggel 08 óra 37 perckor (a mentőhívást követő 1 órán belül) már a gyógyintézetbe (az ellátásra legmegfelelőbb stroke-centrumba) ért” – írta az OMSZ. Hozzátették: „A mentőegységek riasztását, irányítását (más, fejlett országok mentésirányítási rendszereihez hasonlóan) hazánkban is tevékenységirányítási központok végzik, ahol a döntések protokollok alapján, számos releváns információ birtokában, számítógépes támogatással történnek. A betegellátás biztonságát szolgálja, hogy a mentőegységek kizárólag a mentésirányító engedélyével, illetve utasítására indulhatnak feladathoz. Kivételt csak az olyan eset képezhet, amikor a közvetlen életveszély nyilvánvaló és a mentőegység azonnali beavatkozása életmentő lehet (például a mentőállomás előtti útszakaszon baleset történik, vagy újraélesztés zajlik), de ilyenkor is jelentést kell tenniük a mentésirányító központnak, ahol ezzel párhuzamosan számos ellátási esemény irányítása és koordinációja zajlik.”

Győrfi szerint Spányik szavai ennek tükrében megalapozatlanok

– tette hozzá.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!