Gázszivárgás és szénmonoxid-visszaáramlás bejelentése esetén akár bruttó 67 843 forintot is kiszámlázhatnak.


Több tízezer forintot kell fizetnie annak, aki gázszivárgást jelent be az MVM-nél, még akkor is, ha csak a szivárgás gyanúja áll fenn – derül ki a 24.hu beszámolójából.

Egy olvasójuk elmondta, hogy több mint 35 ezer forintot számláztak ki neki azért, mert gázszivárgási gyanúja alapján tett bejelentésére kiment hozzá két szakember. Ők nagyjából 15 percet töltöttek nála, egyikük műszeres szivárgásvizsgálatot vézett, a másik pedig kitöltött egy papírt arról, hogy valóban van egy kis szivárgás.

A lakó ezután újra felhívta a diszpécsert és arra panaszkodott, hogy az előző hívásakor azt ígérték, hogy megnézik és megjavítják a konvektort, ehhez képest a szakemberek nem hárították el a szivárgást. Erre az volt a válasz, hogy nem javítanak konvektort. A lakó e-mailben is panaszt tett, szerinte ugyanis a diszpécser félretájékoztatta őt. Erre csak egy automata válaszemail érkezett, amiben szerepelt az is, hogy a gázszivárgást komolyan kell venni, és ha valaki gázszagot érez, haladéktalanul jelentse be.

Végül hívott egy gázszerelőt, aki egy spray-vel ellenőrizte, hogy van-e gázszivárgás. Megállapította, hogy csak poros volt a konvektor, ezért portalanította azt. A korábbi panaszok – éjjeli köhögés, reggel fejfájással ébredés – meg is szűnt a családnál.

Az eset kapcsán a 24.hu megkereste az MVM-et, akik közölték, hogy ha valaki gázszagot érez (a szolgáltatott szagosított földgáz szivárgásakor jellegzetes „záptojás-szag” keletkezik), haladéktalanul hívja a területileg illetékes földgázelosztót. Az MVM-hez azonban csak abban az esetben forduljunk, ha az adott településen az MVM Főgáz vagy az MVM Égáz-Dégáz a földgázelosztó.

Amit érdemes tudni:

• Miután a diszpécserek rögzítik a bejelentést, telefonon részletes tájékoztatást adnak a fizetős tevékenységgel kapcsolatosan, ha a bejelentésből már tudható, hogy egyértelműen a felhasználói berendezésen van a hiba, és kiküldik a szerelőt. Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a felhasználó berendezése hibás, akkor a diszpécseri felvilágosítás mellett a szerelők is tájékoztatják a felhasználót.

• Az MVM szakemberei ugyanakkor nem foglalkoznak gázkészülék-javítással, csak műszeres vizsgálatot végeznek.

• Ha a gázszivárgás gázmérőn/kötésén vagy a nyomásszabályozó berendezésen/kötésén van (azaz elosztói tulajdonon), akkor azt díjmentesen elhárítják, a fogyasztói rendszerre vonatkozóan pedig megszüntetik a veszélyhelyzetet.

• Szénmonoxid-visszaáramlás esetén pedig műszeres vizsgálatot végeznek, és a hiba helyének behatárolása után annak kizárásával megszüntetik a veszélyhelyzetet, valamint tájékoztatnak a visszakapcsolás feltételeiről.

Azt is közölték, hogy a gázszivárgás elhárításának költsége jogszabályi rendelkezés alapján attól függ, hogy a hálózat mely szakaszán történt szivárgás vagy hiba.

A vonatkozó MEKH-rendelet alapján

• az MVM Főgáz gázszivárgás bejelentése esetén 53 420 forint plusz áfa díjat számlázhat (bruttó 67 843 forint).

• Amikor nincs szükség nagyobb beavatkozásra, vagy csak kisebb munkákat igényel a szivárgás elhárítása, csak az „eseti ellenőrzés” díját számlázzák ki, ami 27 727 forint plusz áfa (bruttó 35 213 forint).

• Az MVM Égáz-Dégáz gázszivárgás bejelentések alkalmával ugyancsak a keretrendelet alapján 36 468 forint plusz áfa díjat számlázhat (bruttó 46 314 forint).

• Amikor nincs szükség nagyobb beavatkozásra, vagy csak kisebb munkákat igényel a szivárgás elhárítása, ugyancsak az „eseti ellenőrzés” díjáról fog számlát kapni a bejelentő, 19 306 forint plusz áfa összegben (bruttó 24 519 forint).

• Szénmonoxid-szivárgás bejelentése esetén is ugyanezeket a díjakat alkalmazzák.

Az MVM arról is tájékoztatott, hogy a társaság gázhálózati cégeihez évente összesen a felhasználói rendszereken nagyságrendileg 20 ezer, gázszivárgással összefüggő bejelentés érkezik. A szén-monoxid visszaáramlással kapcsolatos bejelentések száma évente nagyságrendileg 300.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!