A szervezet elnöke szerint ennyi orvos „akaratát, véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni”.


Több mint 33 ezer orvos jelezte, hogy továbbra is tagja akar lenni a Magyar Orvosi Kamarának - mondta Kincses Gyula, a testület elnöke a Facebookon hétfőn közzétett videójában. Kincses szerint a kamara a kormány szándékaival ellentétben megerősödött.

A MOK február végi küldöttgyűlésén döntött arról, hogy

Ahogy korábban Svéd Tamás a szervezet titkára lapunknak is elmondta: számukra az alapellátási ügyeleti szerződések alá nem írása, vele az átalakulás megakasztása nem cél, hanem nyomásgyakorlási eszköz.

A MOK többek között azt követeli, hogy vonják vissza a vitatott, egyeztetés nélkül meghozott intézkedéseket, amik a háziorvosi praxisok finanszírozásáról és az orvosok értékelési szempontjairól szólnak. Emellett azonnali ápolói béremelést és hosszú távú, világos egészségügyi koncepciót akarnak.

A nyomásgyakorlásra válaszul a kormány február végén egyszerűen megszüntette az orvosok kötelező kamarai tagságát. Aki továbbra is a testület tagja akart maradni, annak március végéig kellett ezen szándékát jeleznie a MOK-nak.

Kincses Gyula hétfői videójában arról beszélt, hogy több mint 33 ezer orvos jelezte, hogy tag maradna - ez több mint kétharmados arány.

„A kényszerű folyamat a kormány szándékaival ellentétben nem meggyengítette, hanem megerősítette a kamarát” - mondta Kincses. Szerinte

„Ez feljogosít bennünket arra, hogy továbbra is az egészségpolitika hiteles, politikamentes szereplői maradjunk. Hogy ez mennyire lesz sikeres, az elsősorban a kormányzati szándékon és együttműködési készségen múlik” - tette hozzá a MOK elnöke.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!