A nemrégiben épült balatonfőkajári pályán jövőre nem csak a MotoGP, de a Superbike bajnokság versenyzői is megméretik magukat.


Jövő augusztusban a gyorsaságimotoros-világbajnokság, júliusban pedig a Superbike-vb fordulóját is megrendezik a Balatonfőkajár mellett elhelyezkedő Balaton Park versenypályán – tudósít az MTI.

A MotoGP 33, a Superbike pedig 35 év után tér vissza Magyarországra, a Balaton Park Circuiten pedig még végrehajtanak néhány kiegészítő fejlesztést, hogy a pálya megfeleljen a rendezéshez szükséges, úgynevezett Grade A licencnek.

A szerződést 10 évre írták alá 2025-től 2034-ig, a Balaton Parkkal pedig három évre szól az együttműködés a promóteri és szervezői feladatokat ellátó, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.-vel.

Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. igazgatósági elnöke emlékeztetett rá, hogy 2019 augusztusában került sor az első „komolynak vehető” tárgyalásra a versenysorozatok jogtulajdonosával, a Dorna Sports-cal.

„Az azóta elénk gördült akadályok és hátráltató tényezők ellenére a Dorna mindvégig konstruktívan állt a megvalósításhoz” ═ tette hozzá, és köszönetet mondott a magyar kormánynak, valamint Carmelo Ezpeletának, a Dorna Sports vezérigazgatójának. Kiemelte, a motoros versenysorozatok magyarországi futamainak megrendezésével járó turisztikai előnyöket, s úgy fogalmazott, a balatoni régiót ezek az események felhelyezik a világtérképre.

Carmelo Ezpeleta emlékeztetett arra, hogy az 1992-ben, a Hungaroringen megrendezett verseny után ugyan nem tudtak visszatérni Magyarországra, de végig tartották a kapcsolatot a magyarokkal. Mint mondta, „rendkívül fontos” ez az ország a számukra, s mindannyiuk kívánsága az volt, hogy valamikor visszatérjen ide a gyorsaságimotoros-vb mezőnye.

„Biztosak voltunk abban, hogy Magyarország kormánya és a HUMDA segítségével és közreműködésével mindez meg fog valósulni. A versenynaptárt nemsokára közzétesszük, itt pedig remélhetőleg remekül megy majd a pálya engedélyeztetési eljárása, és bízunk abban is, hogy a versenyek a nézőszám tekintetében is sikeresek lesznek” – jelentette ki Ezpeleta.

Walterné Dancsó Adrienn, a Balaton Park Circuit operációs igazgatója hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés a számukra, hogy jövőre a Superbike-vb és a MotoGP mezőnye is náluk tér vissza Magyarországra.

„Adaptálnunk kell a pályát ezekhez a versenysorozatokhoz, így három helyen módosítani kell a nyomvonalat a bukóterek kibővítése miatt, illetve a pálya más pontjain új bukóterek is ki lesznek alakítva. Októberben elkezdjük a munkálatokat és március végére, április elejére reményeink szerint ezekkel el is készülünk” – mondta.

A sajtótájékoztató végén Talmácsi Gábor, a 125 köbcentiméter (most Moto3) 2007-es világbajnoka mutatta be a pályát és a tervezett módosításokat, valamint azt mondta, a 2-es és a 10-es kanyar közötti szakaszon terveznek mobil lelátókat építeni, így akár napi 40 ezer, vagy valamivel több néző is a helyszínen élvezheti a versenyeket. Előzetes számítások szerint a legmagasabb (MotoGP) géposztályban 1:35-1:40-es köröket futhatnak a versenyzők, ami körülbelül 30 körös versenyt vetít előre.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!