Ottani számolás szerint az eddigi 30 mérföld/óra helyett csak 20 mérföld/órával lehet haladni mától a városokban. Az első miniszter szerint jócskán csökken majd a balesetek száma az intézkedés hatására.


Harmadával csökkentették a maximálisan megengedhető sebességet Wales szinte valamennyi lakott területen található útján vasárnaptól, írja a Sky News. Az eddig 30 mérföld/óra (48 km/h) helyett ezentúl legfeljebb 20 mérföld/órával (32 km/h) lehet haladni a szóban forgó területeken.

A szeptember 17-től bevezetett változtatások ellentmondásosak: Penny Mordaunt, az alsóház vezetője „teljesen őrültnek” nevezte a terveket. Ezzel szemben Mark Drakeford, Wales első minisztere a halálos balesetek számának csökkenését várja az intézkedéstől.

A walesi kormány reményei szerint a 32 millió fontba (14,2 milliárd forint) kerülő változtatás 40 százalékkal csökkenti a balesetek számát, évente pedig hat-tíz emberéletet ment majd meg, és akár kétezer sérülést is megelőzhet. Ezen felül a gazdasági hatás is pozitív lehet: évi 92 millió fontot (41 milliárd forint) spórolhat meg az egészségügynek, ha valóban és várakozások mértékében csökken a balesetek száma.

Drakeford optimizmusa nem alaptalan: négy évvel ezelőtt Spanyolországban vezettek be egy hasonló törvényt. Ott 20 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma a városokban, és 34 százalékkal kevesebb kerékpáros vesztette életét az utakon.

Az intézkedés általános bevezetésére kétéves kísérleti időszak után kerül sor Wales nyolc területén, köztük Cardiff északi részén.

A sebessgéhatár csökkentése megosztja az embereket. Akadnak, akik szerint bizonyos helyeken, például az iskolák és kórházak környékén indokolt lehet a változtatás, de az általános szigort átgondolatlannak tartják. Az egyik közösségi oldalon online petíciót indítottak a döntés ellen, amit már 70 ezernél is többen írtak alá.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!