A szakértők szerint a vendégmunkások 10-20 százalékkal nagyobb költséget jelentenek a foglalkoztatóknak, termelékenységben viszont 20-30 százalékkal verik a hazai munkaerőt. Közben pedig nincs elég elérhető munkaerő Magyarországon.


A Telex írt egy alapos cikket a Magyarországra érkező külföldi vendégmunkásokról, akik közül nyilván az ázsiai dolgozók jelenléte tűnik fel leginkább az embereknek.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2023 novemberében összesen 98,5 ezer külföldi állampolgárságú ember állt alkalmazásban Magyarországon, közülük több mint 76 ezren harmadik országbeliek.

A cikk emlékeztet rá, hogy a külföldi dolgozók aránya egy év alatt 13 százalékkal emelkedett, leginkább annak köszönhetően, hogy közel 14 ezerrel több harmadik országbeli dolgozó érkezett 2022 novembere óta.

Korábban a vendégmunkások leginkább a környező országokból, főként Szerbiából és Ukrajnából érkeztek, az ő számuk azonban megcsappant azóta, hogy az orosz-ukrán háború 2022-es kitörése óta az ukrán állampolgárok szabadon közlekedhetnek az EU-ban.

Az elmúlt években a szerbek és ukránok helyét viszont egyre inkább ázsiai munkások veszik át.

Bogdanovits Péter, az Aarenson Consulting vezetője a lapnak elmondta, hogy a foglalkoztatóknak átlagosan egymillió forint egyszeri díjba kerül, mire egy Fülöp-szigeteki munkás megkezdi a munkát Magyarországon, erre jön még a szállásköltség is.

Arra a kérdésre, hogy miért kell a világ másik végéből idehozni munkásokat és őket felvenni a magyarok helyett, a munkaerő-kölcsönzők és közvetítők két választ adtak:

A szakértők szerint vendégmunkások 10-20 százalékkal nagyobb költséget jelentenek a foglalkoztatóknak, termelékenységben viszont 20-30 százalékkal verik a hazai munkaerőt.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint a vendégmunkásoknak nagyon eltérő az élethelyzete, nekik a munkán kívül nincs semmi, ami úgymond elterelné a figyelmüket.

- áll a Telex cikkében.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!