K. Gergely az Üllői út és a Mikszáth Kálmán utca kereszteződéséhez érve akart balra kanyarodni. Szemből érkezett a kereszteződésbe a megkülönböztető jelzést még nem használó, de látható rendőrautó 136-139 kilométeres óránkénti sebességgel.

A részeg fiatalember azonban ennek ellenére is levágta a kanyar ívét és megkezdte a szabálytalan balra kanyarodást. Ütközött a rendőrautóval, amely kisodródott, majd hatalmas sebességgel nekicsapódott egy taxinak. A baleset következtében két tiszthelyettes, Demecs Gergely és Windt Bálint olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy mindketten a helyszínen életüket vesztették. Előbbi 36, utóbbi pedig mindössze 22 évet élt. Az ütközésben érintett harmadik autó vezetője és utasa súlyos sérüléseket szenvedett

K. Gergely segítségnyújtás nélkül lelépett a helyszínről, majd pár utcával arrébb leparkolt a kocsival. Kicsivel később azonban visszasomfordált a környékre, hogy meglesse a helyszínelést, a rendőrök ekkor kapták el. A férfi akkor azt hazudta, hogy az egyik barátja hagyta ott a kocsit, ő pedig csak a lakáskulcsot akarta kivenni belőle, mert benne felejtette korábban. Az igazoltatás során azonban kiderült, hogy ez nem igaz, egy szemtanú ugyanis rögtön felismerte és egyből azonosította a férfit.

A szakértői vélemény szerint K. Gergely véralkoholszintje 2,30 és 2,42 ezrelék között volt, azaz annyira részeg volt, hogy kis híján alkoholmérgezést kapott. K. Gergely az ittas vezetést és a segítségnyújtás elmulasztását elismerte, a baleset miatt azonban nem érezte felelősnek magát. Azt mondta, ha nem iszik alkoholt, akkor is ugyanígy kanyarodott volna.

Puchard Tamás ügyész perbeszédében elmondta, teljesen egyértelmű, hogy a rendőrautónak volt elsőbbsége, akkor is, ha nem volt még bekapcsolva a megkülönböztető jelzés a járőrkocsin. Elmondása szerint a rendőröknek esélyük sem volt arra, hogy elkerüljék a tragédiát, ellentétben a vádlottal, aki elkerülhette volna a balesetet, ha körültekintőbb és nem vágja le a kanyart. Az ügyész kiemelte, hogy K. Gergelynek nem volt jogosítványa, mert korábban bevonták tőle ugyancsak ittas vezetés miatt. Hangsúlyozta, hogy az ittas állapota is belejátszott abba, hogy levágta a kanyart. Perbeszédében középmértéknek megfelelő büntetést, azaz hat és fél év börtönt kért K. Gergelyre halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt.

K. Gergely védője fenntartotta a korábban általa elmondottakat. Álláspontja szerint a rendőröknek is észlelniük kellett volna, hogy a védence a felezővonalnál bekanyarodik. És az is bizonyítható, hogy a rendőrök közel háromszor annyival mentek, mint megengedett lett volna, nem tettek elkerülő manővert, valamint gyorsítottak az ütközés előtt.

Álláspontja szerint a szakértők nem állapították meg, hogy védence másképp közlekedett volna az általa jól ismert útszakaszon akkor, ha józan. Szerinte védence csupán részese volt a balesetnek, és pánikhelyzetbe, sokk hatása alá került. Védőbeszéde végén méltányos büntetést, felfüggesztett börtön kiszabását kérte a bíróságtól.

K. Gergely az utolsó szó jogán először kért bocsánatot az áldozatok hozzátartozóitól. Ezzel azonban nagy felzúdulást keltett a családtagok körében.

Öt évvel ezelőtt kellett volna megtennie, nem most

- jegyezték meg többen is, majd a bírónő kérdése után közölték, hogy nem fogadják el a férfi bocsánatkérését.

A szerző felvétele

"Álszentnek és képmutató dolognak tartjuk azt, hogy csak most kért bocsánatot. Az egész eljárás alatt pökhendien és nagyképűen viselkedett" - mondta lapunknak az egyik családtag, hozzátéve, tizenhat másodperccel a baleset előtt kaptak riasztást a rendőrök, hogy milyen autót kell üldözniük. Azaz ennyi idejük volt arra, hogy megforduljanak az úton, jelezzék a helyzetüket rádión, és felkapcsolják a megkülönböztető jelzést. "Gergő vezette a kocsit a baleset előtt. A kollégái szerint arról volt híres a járőrök között, hogy mindig betartja a szabályokat " - mondta egy másik családtag.

Hegedűs Emőke bírónő 3 év 8 hónap börtönre ítélte K. Gergelyt ittas állapotban elkövetett járművezetés és 4 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt. A férfi a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható leghamarabb feltételesen. Emellett kötelezte egymillió forint bűnügyi költség megfizetésére is.

Kiemelt kép a szerző felvétlele


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!