Összesen 7 sikeres pályázatnak köszönhetően hamarosan látványosan javulnak Budapest környékén, illetve a kiemelt térségek területén a bakancsos turizmus infrastrukturális feltételei. A teljes fejlesztés 354 projektelemet tartalmaz 217 helyszínen.

A beruházás részeként egyebek mellett négy évszakos pihenőhelyek, kilátók, kiránduló- és látogatóközpontok, futópálya, túraútvonalak, tanösvények, erdei tornapályák és játszóterek létesülnek.

Komplex módon fejlődik az erdei infrastruktúra, új parkolók, kerékpártárolók, illemhelyek csökkentik a környezeti terhelést (megdöbbentő adat, de csak a Pilisi Parkerdő Zrt. területére évi 25 millióan lépnek be!), kényelmesebbé téve a természetjárást a turisták számára.

A beruházások a Pilisben és a Börzsöny területén, a Sopron–Fertő kiemelt térségben, a Bakony és a Balaton területén egészen Somogyig, Galyatetőn, Lillafüreden, illetve a Zempléni-hegységben valósulnak meg.

A támogatások kizárólagos kedvezményezettje a 140 éves múltra visszatekintő Magyar Természetjáró Szövetség, amely mindenütt a területileg illetékes erdőgazdaságokkal közösen hajtja végre a fejlesztéseket a környezettudatossági, az erdészeti és a turisztikai szempontokat egyaránt figyelembe véve.

Néhány példa

Somos-hegyi kilátó (Balatonberény)

A Balatonszentgyörgy határától pár kilométerre található domb keleti oldalára tervezett, mintegy 15 méter magas, négyemeletes kilátó első szintjén pihenőterasz kerül kialakításra, amely „magaslati piknikezésre” is alkalmas.

Kereki vár pihenőterasza, látogatói járda és túraútvonal

A tervezett túraútvonalon a kereki Czikó-pihenőtől közel egy kilométeres sétával érhető el Fehérkő vára, amelyet a tervek szerint faszerkezetű látogatói járda ölel majd körbe. Az északi oldalon pihenőként funkcionáló panorámaterasz fog rendelkezésre állni a Balaton északi partjának csodás látképével.

Erdei tornapálya építése Galyatetőn

A tornapálya 16 állomással, színes ismertető táblákkal várja a gyerekeket, a felnőtteket, a sportolókat és az amatőröket.

Dobó István-kilátó Egerben

A mintegy 60 éve épült, fémszerkezetű kilátó teljes körűen átépítésre kerül, így különleges, spirálszerű alakjával Eger panorámájának meghatározó eleme lesz.

Fogadóépület a Rám-szakadéknál

A szakadék bejáratánál, a fontosabb turistautak közelében alakítják ki a fogadóépületet. Az emeleten kilátóterasz épül, ahonnan a kápolnára és a Malom-patak hosszan kígyózó völgyére nyílik rálátás. Az épület további funkciója, hogy elsősegélypontként fog működni.

A tervezésnél kiemelt figyelmet fordítottak a környezettudatosságra, továbbá arra, hogy minden fejlesztés lehetőség szerint akadálymentes, felnőtt- és gyermekbarát legyen, hogy minden korosztályt és célcsoportot kiszolgáljanak, valamint olyan infrastruktúra fogadja a látogatókat, amely lehetővé teszi és egyben ösztönzi a négy évszakos, „365 napos” túrázást.

Fontos szempont az egyes elemek hálózatba rendezése is, hiszen a projektek az egész országot átfogják, így minden klasszikus bakancsos desztinációban történik valami.

A projekt.mtsz.org weboldalon részletes, térképes kereső mutatja be az egyes projektelemeket, továbbá készül egy 9 kötetből álló túrakönyvsorozat is a Természetjáró nevű applikációhoz hasonló praktikus tartalommal, igényes kivitelben.

A támogatási szerződések aláírását követően ezekben a hetekben indulhat el a tényleges munka. A fejlesztéseket 2020. szeptember végéig kell megvalósítani.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!