Egyes elemzések szerint a végleges halálozási szám akár a duplája is lehet a mostaninak.


Vasárnapra meghaladta a 28 ezret a hét elején Törökországot és Szíriát megrázó földrengés halálos áldozatainak száma – írja a The Guardian. Csak Törökországban eddig 24 617-en haltak meg a természeti katasztrófában.

A mentési munkálatokat ugyanakkor jelentősen nehezíti, hogy zavargások törtek ki az érintett területeken. A német és osztrák csapatok ezért le is állították a mentést egy időre, mert nem érezték biztonságosnak a munkát az eddig azonosítatlan csoportok közti harcok miatt. A BBC beszámolója szerint Hatay tartományban a viszályok következtében az osztrák erők katasztrófa-elhárítási egységének több tucat munkatársa keresett menedéket egy alaptáborban más nemzetközi szervezetekkel együtt. Ausztria azóta újraindította mentőakcióját, miután a török ​​hadsereg közbelépett.

Az Isar kutató-mentő csoport németországi kirendeltsége és a német Szövetségi Műszaki Segélyhivatal (TSW) ugyanakkor további zavargásokra számít, mert az érintett területen egyre szűkösebbek az élelmiszer- és vízkészletek.

Közben az állami média szombaton arról számolt be, hogy az Agence France-Presse szerint 48 embert tartóztattak le fosztogatás miatt, és több fegyvert, valamint készpénzt, ékszereket és bankkártyákat foglaltak le. Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdoğan egyelőre nem kommentálta a hatayi zavargásokat, de megismételte, hogy a kormány fellép a térségben elkövetett bűncselekmények elkövetői ellen.

– jelentette ki az elnök.

A helyiek szerint a fosztogatók épületek, kirakatok és autók ablakait törik be, élelmiszert és pénzt keresnek és az otthonokat is kirabolják.

Martin Griffiths, az ENSZ segélyszervezetének vezetője eközben azt mondta, hogy a török-szír határnál történt földrengés halálos áldozatainak száma a jelenlegi 28 ezres szám duplája is lehet. Griffiths azután jelentette ezt ki, hogy Dél-Törökországba érkezett felmérni a károkat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!