Az összeg majdnem feléből stadion vagy sportcsarnok épült. És ezek csak a közvetlen költségvetési források, a tao-támogatások nélkül. Az még további 147,4 milliárd...


272,6 milliárd forintot fordított a sporttal összefüggő célokra az Orbán-kormány közvetlenül a költségvetésből - derül ki a Menedzsment Fórum összesítéséből. Az összeg közel feléből valamilyen stadion vagy sportcsarnok épült, tornaterem-fejlesztésre kicsivel több mint 7 milliárd forint jutott.

A lap azt írja, hogy mivel néhány éve átalakították a költségvetés struktúráját, ezért a kiadásokat már nem „tömbösítve”, hanem működési és felhalmozási részre bontva közlik az egyes előirányzatoknál, képet kaphatunk arról is, hogyan oszlik meg a 272,6 milliárd forint.

Ezek alapján az arány így nézett ki 2021-ben:

A legnagyobb tételeket nézve a lap szerint megállapítható, hogy a versenysport viszi a prímet. A legnagyobb sportköltések között volt tavaly például:

  • 75,9 milliárd forint az "új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok előkészítésére és megvalósítására"
  • 37,6 milliárd forint a "sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására",
  • és 31,9 milliárd forint, amit a Nemzeti Sportközpontokra fordítottak.

    Emellett többek között az autó-motorsportra is jutott 15,6 milliárd.

    A Menedzser Fórum összesítése szerint a sportlétesítmények olyannyira meghatározók voltak a tavalyi sportbüdzsében, hogy

    Ezekhez képest szűkösre szabták a szabadidő- és tömegsportokra fordított összegeket. Tömegsportra és a gyerekek sportlehetőségeinek biztosítására összesen 23,1 milliárd forintot költöttek, ami a teljes tavalyi sportbüdzsé 8,4 százalékát teszi ki.

    Ezek között voltak például sportpark-beruházások 2,3 milliárdért, a sport népszerűsítésével, a diák- szabadidősporttal kapcsolatos feladatok támogatása 5,5 milliárdért, illetve a karcagi sporttelep fejlesztése 76,2 millió forintért.

    Azonban a költségvetési források mellett az összesítésbe beleszámolták a tao-támogatásokat is. Ez az az összeg, amelyet a cégek nem az államkasszába fizetnek be a társasági adójukból, hanem felajánlják sportegyesületeknek, -szervezeteknek, így támogatva őket.

    Ha ezt is hozzáadjuk a közvetlen költségvetési kiadásokhoz, akkor összesen 420 milliárd forintról beszélhetünk, amit az Orbán-kormány a sportba áramoltatott különféle csatornákon keresztül. Ez napi 1,15 milliárdot jelent.


    ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!