Az Európai Unió (EU) vezetőihez fordult levélben 249 magyar és lengyel önkormányzat azt javasolva:

ha a magyar és lengyel kormány megállapodása nélkül jönne létre az európai helyreállításai alap, akkor az unió nyisson meg egy pályázati lehetőséget az önkormányzatok számára

- mondta Karácsony Gergely, Budapest és Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere hétfőn, nemzetközi online sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely közölte, a 249 magyar és lengyel önkormányzat nevében írt hétfői levélben javasolt pályázati lehetőség megnyitása hozzájárulna ahhoz, hogy a magyar és lengyel önkormányzatok kivehessék a részüket a koronavírus-járvány okozta válság kezeléséből.

hirdetés

Rafal Trzaskowski úgy fogalmazott: "Magyarország és Lengyelország polgárai nem lehetünk áldozatai a kormányaink felelőtlen magatartásának".

Ha a két ország kormánya vétóval él majd, akkor az EU-nak olyan mechanizmusokat kell elfogadnia, amelyek lehetővé teszik az önkormányzatoknak, hogy a források egy részét közvetlenül használhassák fel a központ kormányzatok beleszólása nélkül - mondta.

Karácsony Gergely a Facebookon azt írta:

"249 magyar és lengyel önkormányzat közösen követeli: ha a kormányaink lemondanak róla, az önkormányzatok kapják az EU-s helyreállítási alap forrásait!

Összefognak a lengyel és magyar települések, hogy világossá tegyék: a kormányaink nem egyenlőek az országainkkal. Az Orbán-kormány foglyul ejtette Magyarországot, de azzal, hogy most felhatalmazás nélküli vétópolitikával béklyózza egész Európa válságkezelését, immár nem csak a magyar érdekek, de a magyar értékek ellen is cselekszik.

Mert nyilvánvaló magyar érdek, hogy az európai válságkezelő segítség eljusson azokhoz, akiket megillet: a magyar emberekhez. A magyar kormány eddigi gazdasági válságkezelése elhibázott, megint csak a keveseknek kedvez, a többséget az út szélén hagyja.

A felmérések szerint Magyarországon vannak a legtöbben egész Európában azok, akiknek a jövedelmét vagy már érintette, vagy várakozásaik szerint érinteni fogja a gazdasági válság. Ilyen helyzetben az a nemzeti érdek, hogy az unió által kínált segítséget igénybe vegye az ország.

És a magyarok értékeivel is szembe megy a kormány. Hiszen minden Brüsszel-ellenes uszítás, minden hazug propaganda ellenére a magyarok túlnyomó többsége továbbra is elkötelezett Európa és az európai értékek mellett. Az úgynevezett jogállami kritériumok éppen ezen értékekből következnek.

Magyar szempontból az a legnagyobb jelentőségük, hogy az európai csalások szégyenlistáját vezető Orbán-kormánynak nem engedik az uniós pénzek ellopását.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés